Gradovi

Ne da fotelju uprkos odluci Suda

Ne da fotelju uprkos odluci Suda
Ne da fotelju uprkos odluci Suda

GRADIŠKA - Radoslav Dončić, smijenjeni predsjednik Skupštine opštine Gradiška, i pored rješenja i naredbe banjalučkog Okružnog suda, nije želio da preda dužnost novoizabranom predsjedniku lokalnog parlamenta Urošu Grahovcu.

Naime, po tužbi Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS Okružni sud u Banjaluci 21. maja donio je rješenje u kojem se navodi da Dončić Grahovcu preda dužnost predsjednika Skupštine opštine Gradiška i da mu omogući korištenje službenih prostorija, dokumentacije, arhive i sale za održavanje skupštinskih sjednica.

"Sa rješenjem Suda javio sam se kod smijenjenog Dončića da izvršimo primopredaju, međutim on i dalje odbija da izvrši takav čin smatrajući da još ima nekih pravnih praznina vezano za takvo rješenje, bez obzira na to što ovo rješenje ne odlaže bilo kakva žalba", rekao je Grahovac dodajući da će o tome obavijestiti Okružni sud i sve institucije te tražiti da primopredaja bude izvršena uz prisustvo Sudske policije i predstavnika MUP-a RS.

S druge strane, Dončić tvrdi da rješenje banjalučkog Okružnog suda nema pouku o pravnom lijeku i da je nepravosnažno te da zbog toga ne može da preda dužnost Grahovcu. On je najavio žalbu Vrhovnom sudu RS, naglašavajući da je rješenje Okružnog suda Banjaluka politička odluka.

"Dvadesetog maja smo poslali naše izjašnjenje o tužbi Ministarstva uprave i lokalne samouprave na 100 stranica, a već narednog dana je doneseno rješenje", rekao je Dončić.

Ipak, i pored nastojanja da se što više odugovlači s predajom dužnosti, vlast u Gradišci smatra da je nesporno to da je došlo do prekompozicije skupštinske većine, ali da je ta sjednica Skupštine na kojoj je uspostavljena nova većina nelegalno sazvana i održana.

"Ovo nije borba za fotelje, već za pravnu državu", rekao je Zoran Latinović, načelnik opštine Gradiška, dodajući da, bez obzira na blokadu parlamenta, opština funkcioniše i ispunjava sve svoje obaveze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije