Gradovi

O opozivu Vučanovića 30. novembra

O opozivu Vučanovića 30. novembra
O opozivu Vučanovića 30. novembra

BANJALUKA - U postupku opoziva načelnika opštine Kotor Varoš Dalibora Vučanovića 30. novembra moći će da se izjasne 21.473 birača na 34 biračka mjesta, izjavila je predsjednik komisije za provođenje ovog postupka Zorica Mikić.

Mikićeva je rekla da od ovog broja pravo glasa na redovnim biračkim mjestima imaju 19.653 građanina, u odsustvu 750, a izvan BiH putem pošte 1.070, te da će biti formiran jedan mobilni tim i jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu.

"Komisija je izvršila sve potrebne pripreme i utvrdila izgled glasačkog listića. Pitanje određeno odlukom Skupštine opštine glasi `Da li ste za opoziv načelnika opštine Kotor Varoš`, a građani će se izjašnjavati zaokruživanjem jedne od dvije ponuđene opcije", rekla je Mikićeva.

Ona je dodala da načelnik opštine nije uplatio poštarinu za slanje glasačkog materijala izvan BiH, obrazlažući to nedostatkom sredstava u budžetskoj rezervi, tako da 1.070 spremnih pošiljki još nije poslato u inostranstvo, iako je to trebalo da bude obavljeno juče.

"S obzirom na ovu situaciju, obavijestili smo Centralnu izbornu komisiju BiH i Republičku izbornu komisiju, koja je reagovala i pošta je pripremila ugovor kojim se omogućava uplata ovih sredstava nakon slanja, ali on do sada nije potpisan", rekla je Mikićeva, navodeći da načelnik i dalje ostaje pri stavu da neće potpisati taj ugovor.

Prema njenim riječima, za provođenje postupka opoziva potrebno je 25.000 KM iz budžetskih rezervi, dok bi za poštarinu, prema procjenama, trebalo izdvojiti od 7.000 do 8.000 KM.

"Sredstva za provođenje postupka su obezbijeđena i po Zakonu o budžetskom sistemu jedini izvor je budžetska rezerva. Skupština opštine je prilikom usvajanja budžeta predvidjela na ime rezerve sredstva koja su veća od iznosa potrebnog za postupak", navela je Mikićeva.

Kao razloge za opoziv načelnika ona je navela kršenje Zakona o lokalnoj samoupravi prilikom zapošljavanja u opštinskoj upravi, Zakona o ministarskim, Vladinim i drugim imenovanjima, nezakonito sklapanje ugovora o izgradnji reciklažnog dvorišta, te nezakonito trošenje budžetskih sredstava prilikom naknada za rad biblioteke.

Šef Kluba odbornika PDP–a u Skupštini opštine Kotor Varoš Radenko Čupić rekao je da će, ukoliko Vučanović bude opozvan, ova stranka imati zajedničkog kandidata sa SDS-om na prijevremenim načelničkim izborima, ali da još nisu dogovorili ko će to biti.

Prema njegovim riječima, PDP i SDS imaju komotnu većinu u Skupštini opštine.
On je naveo da je deficit budžeta za prvih šest mjeseci iznosio oko pola miliona KM, dok je uz neplaćenu ratu kredita od 800.000 KM i neke manje stavke, ukupan deficit skoro 1,5 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije