Gradovi

Obnavljaju osam kuća u Novom Gradu

NOVI GRAD - Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republika Srpska Davor Čordaš i načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić danas su potpisali ugovore sa korisnicima Projekta rekonstrukcije stambenog fonda /OPEK/ o izgradnji osam kuća, vrijednih više od 200.000 KM.

Čordaš je rekao da je riječ uglavnom o interno raseljenim licima koja već dugo čekaju na rekonstrukciju, za koju vjeruje da će biti završena za dva do tri mjeseca.

"Dijelim radost sa njima što će konačno početi živjeti tamo gdje im pripada – na svom", istakao je Čordaš.

On je napomenuo da Ministarstvo već drugu godinu radi na ovom projektu, koji je u završnoj fazi.

Rajilićeva je rekla da korisnici, koji su danas potpisali ugovore, žive u neuslovnom prostoru i da je uglavnom riječ o porodicama u kojima niko ne radi pa nisu bili u mogućnosti da sami izgrade stambene objekte ili bar osposobe nekoliko prostorija.

Ona je istakla da ova opština ima izuzetno dobru saradnju sa Ministarstvom za izbjeglice i raseljena lica i da se nada da će uz njegovu podršku biti izgrađeno još stambenih objekata i realizovani projekti iz oblasti infrastrukture.

U sklopu OPEK-a u aprilu je potpisan ugovor između federalnog Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, opštine Novi Grad i 13 bošnjačkih porodica.

Projekat rekonstrukcije stambenog Fonda /OPEK - Fond za međunarodni razvoj/ finansira se iz kredita u iznosu od sedam miliona KM.

Od ukupnog iznosa, za Republiku Srpsku i Federaciju BiH izdvojeno je po 3.237.500 KM, a za distrikt Brčko 525.000 KM.

Do 2015. godine planirano je da u Srpskoj projektom bude stambeno trajno zbrinuto 178 porodica u 34 opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije