Gradovi

Odbornici SDA u Srebrenici napustili konstitutivnu sjednicu; nastavak u utorak

Odbornici SDA u Srebrenici napustili konstitutivnu sjednicu; nastavak u utorak
Odbornici SDA u Srebrenici napustili konstitutivnu sjednicu; nastavak u utorak

SREBRENICA - Neizvjesno je hoće li odbornici SDA u utorak, 6. decembra, prisustvovati nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine općine Srebrenica, nakon što su danas poslije polaganja svečane zakletve naopustili zasjedanje zbog odbijanja njihovog zahtjeva da sjednica bude prekinuta.

Prema riječima Hamdije Fejzića, predsjednika Opštinskog odbora SDA Srebrenica, o tome će odluka biti donesena naknadno.

"Jedna radna grupa SDA je dolazila sinoć i nismo uspjeli postići saglasnost na koji način implementirati izborne rezultate. Tražili smo prekid sjednice, nije prihvaćen, zato smo je napustili", ističe Fejzić.

Kao drugi razlog nejasne situacije navodi i činjenicu da još nikada nije van snage stavljen dokument koji su s bošnjačkim kandidatom za načelnika Srebrenice Ćamilom Durakovićem potpisali lideri probosanskih stranaka.

Na pitanje da li je i dalje aktuelna njegova kandidatura za predsjednika Skupštine, podsjeća kako je " izgledalo da on ide kao kandidat".

"Međutim, vidjećemo hoće li opstati ova koalicija i šta će od toga biti", zaključuje Fejzić.

Ako je suditi prema stavu Hakije Meholjića (SDP), novoizabranog predsjedavajućeg radnog Predsjedništva Skupštine, odbornike SDA ostatak koalicije ne namjerava moliti da uđu u vlast.

"Postoji većina odbornika koja je spremna da učestvuje u radu Skupštine opštine s ciljem zaštite interesa građana. Ako odbornici SDA neće da rade, to je njihov izbor, mi ćemo raditi bez njih", poručio je Meholjić.

On je najavio nastavak konstituirajuće sjednice za 6. decembar, te odmah potom i održavanje tematske sjednice na čijem dnevnom redu će biti rebalans budžeta za ovu i Nacrt budžeta za narednu godinu.

Novi načelnik Srebrenice Mladen Grujičić za "Nezavisne" kaže da postoji skupštinska većina i bez bošnjačkih odbornika predvođenih SDA, ali da smatra kako ne bi bilo dobro da tako Skupština i bude konstituirana.

"Smatram da treba da dobijemo multietničku vlast, koja će raditi u interesu svih građana Srebrenice. Nadam se i vjerujem da će razum prevladati i da će pojedinci lične animozitete i neke vlastite interese ostaviti po strani u korist interesa građana Srebrenice", poručuje Grujičić.

Predsjednik srebreničkog SNSD-a Radomir Pavlović rekao je da će radna grupa SDA u međuvremenu donijeti odluku o učešću odbornika ove stranke u skupštinskoj većini, koju će saopćiti u utorak na nastavku sjednice.

"Mi ćemo imati možda i cijelih 14 odbornika koji će sačinjavati skupštinsku većinu i bez odbornika SDA i nema potrebe da se nastavak sjednice odgađa za sedam dana, što je tražila SDA", kaže Pavlović.

Vrijedi podsjetiti, opštinski parlament u Srebrenici broji 21 odbornika, od kojih je 12 Srba i devet Bošnjaka, a nakon 18 godina srpski odbornici su prvi put u većini.

Mandate na lokalnim izborima osvojilo je osam političkih subjekata: koalicija SDA - SBB - SBiH (sedam), SNSD (pet), SDS, DNS i SDP po dva te po jedan mandat SRS - Srpska u sigurne ruke, PDP i Pokret za preokret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije