Gradovi

Parastos poginulim željezničarima

Parastos poginulim željezničarima
Parastos poginulim željezničarima

PRIJEDOR - U Prijedoru je danas služen parastos za 28 željezničara prijedorskog željezničkog čvora "Željeznica Republike Srpske", poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pomenu ispred spomen-ploče poginulim željezničarima prisustvovale su porodice, radne kolege i generalni direktor "Željeznica Republike Srpske" Dragan Savanović.

Predsjednik Boračke organizacije željezničkog čvora Prijedor Milojica Rendić rekao je da se i danas, kao i prethodnih 17 godina, ovim činom odaje počast srpskim herojima koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

"Svake godine u okviru obilježavanja 12. maja, Dana željezničara i krsne slave `Željeznica Republike Srpske` - Svetog Vasilija Ostroškog, na ovaj način se sjećamo svojih poginulih radnih kolega i saboraca", rekao je Rendić novinarima u Prijedoru.

On je naveo da Boračka organizacija željezničkog čvora Prijedor ima dobru saradnju sa svim sindikatima unutar preduzeća, kao i sa upravom, te gradskom Boračkom organizacijom i Organizacijom porodica poginulih boraca.

"Uz pomoć svih uspjeli smo na ovom mjestu prošle godine podići novi spomenik za svih 28 stradalih saboraca. Mjesečno 1,50 KM izdvajaju ne samo naši članovi, već i mnogi zaposleni, koji nisu učlanjeni u naše udruženje. Iz tog izvora prihoda dijelimo i jednokratne pomoći od 100 KM našim bolesnim borcima ili porodicama poginulih", dodao je Rendić.

Osim porodica poginulih željezničara i predstavnike Boračke organizacije željezničkog čvora Prijedor, vijence su položili i svijeće prislužili predstavnici više sindikalnih organizacija "Željeznica Republike Srpske, Boračke i Organizacije porodica poginulih boraca grada Prijedora.

Spomen-obilježje poginulim željezničarima iz Prijedora nalazi se ispred muzejskog primjerka parne lokomotive na željezničkoj stanici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije