Gradovi

Podrška nacrtu zakona o osnivanju opštine Stanari

Podrška nacrtu zakona o osnivanju opštine Stanari
Podrška nacrtu zakona o osnivanju opštine Stanari

BANJALUKA - Generalni sekretar u kabinetu predsjednika Republike Srpske Siniša Karan izjavio je danas u Banjaluci da je na javnim raspravama Nacrt zakona o osnivanju opštine Stanari dobio opštu podršku.

"Na javnim raspravama nije bilo konkretnih primjedaba na ovaj nacrt zakona, ali je otvoreno mnogo drugih pitanja, kao što su izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srpske, Izbornog zakona i Zakona o lokalnoj samoupravi", rekao je Karan novinarima nakon završetka javne rasprave o navedenom Nacrtu zakona.

Prema njegovim riječima, bilo je riječi i o promjeni teritorijalne organizacije Republike Srpske.

"Teritorijalna organizacije Srpske je veoma dobra, ali postoje intencije da se ide na ostvarivanje svih onih mogućih oblika organizacije, gdje bi zaštita prava građana bila što efikasnija", kaže Karan.

On je napomenuo da je jedan od ključnih razloga za formiranje opštine Stanari procijenjena mogućnost dalje izgradnje i razvoja ove lokalne zajednice.

Karan je podsjetio da su Stanari funkcionisali kao opština do 1960. godine.

"Ukoliko ovaj zakon bude usvojen, opština Stanari imaće oko 11.000 stanovnika, dok će budžet, na bazi procijenjenih parametara, iznositi oko pet miliona KM", dodao je Karan, naglasivši da bi parlament Srpske na narednoj sjednici trebalo da razmatra Prijedlog zakona o osnivanju opštine Stanari.

Član Odbora za obnavljanje opštine Stanari Mirko Kajganić rekao je da je u potpunosti zdovoljan procedurom za osnivanju ove opštine.

"Stanari zaista imaju sve moguće kapacitete da budu kvalitetna opština. Nadam se da će parlament Srpske usvojiti zakon o osnivanju opštine Stanari", naglasio je Kajganić.

Javnom raspravom, koja je danas održana u Banjaluci, zavšen je set rasprava o Nacrtu zakona o osnivanju opštine Stanari, koje su još održane u Istočnom Sarajevu i Doboju.

Rasprave o Nacrtu zakona o osnivanju opštine Stanari organizovala je Služba predsjednika Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije