Gradovi

Položeni vijenci na spomenik poginulim borcima

Položeni vijenci na spomenik poginulim borcima
Položeni vijenci na spomenik poginulim borcima

MODRIČA - U Modriči je danas polaganjem cvijeća na Spomen kosturinicu obilježen Dan pobjede nad fašizmom.

Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić naglasio je da je stotine Modričana poginulo u Narodnooslobodilačkoj borbi /NOB/ kojih se, svake godine, obilježavajući Dan pobjede nad fašizmom, sjete njihovi potomci i stanovnici Modriče uz poruku mira i želju da se takva stradanja nikada ne ponove.

On je naveo da je u Drugom svjetskom ratu tadašnja Jugoslavija dala velike žrtve u borbi protiv fašizma i istakao da se te žrtve nesmiju zaboraviti.

Đorđa Nijemčević, penzionisani profesor istorije, podsjetio je da je u Narodnooslobodilačkom ratu od 1941. do 1945. godine iz Modriče učestvovalo 850 boraca od kojh je 228 poginulo u raznim jedinicama Narodnooslobodilačke vojeske Jugosalvije.

"Žrtve fašističkog terora u Modriči bila su i 433 civila, dok je u neprijateljskim logorima bilo zarobljeno 140 lica", rekao je Nijemčević.

Cvijeće na Spomen-kosturnicu poginulih boraca NOR-a i stradalih civila sa prostora Modriče položili su predstavnici lokalne vlasti, opštinske Boračke organizacije, delegacije brojnih organizacija i udruženja i građani koji njeguju tradiciju antifašističke borbe i oslobodilačkih ratova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije