Gradovi

Preventivni pregledi povodom Svjetskog dana zdravlja

Preventivni pregledi povodom Svjetskog dana zdravlja
Preventivni pregledi povodom Svjetskog dana zdravlja

PRIJEDOR - Dom zdravlja Prijedor organizovao je danas preventivne preglede u kojima je osoblje ove ustanove građanima mjerilo krvni pritisak i nivo šećera u krvi, te dijelilo savjete na koji način da smanje rizik od nastanka visokog krvnog pritiska.

Preventivni pregledi obavljeni su povodom 7. aprila, Svjetskog dana zadravlja, čija tema je ove godine hipertenzija ili povišen krvni pritisak - rizični faktor nastanka srčanog i moždanog udara kao i bubrežnih bolesti.

"Ciljevi akcije su podstaknuti građane da razmisle o svom trenutnom zdravlju, ukazati na aktivnosti kojima svoje zdravlje mogu unaprijediti, povećati svijest o značaju zdravog života i smanjiti broj srčanih i moždanih udara", rečeno je u Domu zdravlja Prijedor.

Povišen krvni pritisak je bolest koju je moguće spriječiti i liječiti. Rizik od nastanka visokog krvnog pritiska može se smanjiti smanjenim unosom soli, uravnoteženom prehranom, izbjegavanjem prekomjernog konzumiranja alkohola, redovnom fizičkom aktivnošću, održavanjem idealne tjelesne mase i nepušenjem.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svaka treća odrasla osoba u svijetu ima povišen krvni pritisak. Hipertenzija je jedan od vodećih faktora rizika za nastajanje hroničnih kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih oboljenja. U slučaju da se ne kontroliše, može uzrokovati sljepilo, poremećaj srčanog ritma i slabost srca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije