Gradovi

Rešić: Gradiška razgovorom da riješi problem

Rešić: Gradiška razgovorom da riješi problem
Rešić: Gradiška razgovorom da riješi problem

BANJALUKA - Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić apelovala je na sve u opštini Gradiška da razgovorom riješe novonastalu situaciju oko skupštinske većine, imajući u vidu, prije svega, interese građana, ali i činjenicu da je jedino moguće rješenje upravo na lokalnom nivou.

"Mi ćemo raditi ono što nam zakon dozovljava, ali nama zakon ne dozvoljava prevelike intervencije jer bi na taj način urušili ono što smo potpisali, a to je Evropska povelja o lokalnoj samoupravi, prema kojoj su lokalne zajednice dio decentralizovanog sistema u kojem Republika ima malo ili nema gotovo nikakvih ingerencija", rekla je Rešićeva Srni.

Komentarišući navode Uroša Grahovca, koga je nova većina u Skupštini opštine Gradiška izabrala za predsjednika lokalnog parlamenta, da mu je onemogućena primopredaje dužnosti zbog odbijanja aktuelnog predsjednika Skupštine opštine Radislava Dončića, Rešićeva je rekla da suštinski problem u situaciji opštine Gradiška nije Zakon o lokalnoj samoupravi nego izborno zakonodavstvo BiH, koje ne propisuje nikakve sankcije za lokalne parlamente bez obzira da li rade ili ne rade svoj posao.

"Mi ne možemo oduzeti mandat odborniku ili ga sankcionisati, to jedino može da se uradi izmjenama u izbornom zakonodavstvu", rekla je Rešićeva, podsjetivši da je ogromno negodovanje u javnosti izazvalo to što je Republika Srpska napravila prije nekoliko godina kada je republičkim Izbornim zakonom propisala da je odluku o opozivu načelnika moguće donijeti samo jednom godišnje, a što je preduprijedilo mnoge probleme u pojedinim lokalnim zajednicama.

Ona je ponovila da Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske uvijek u situacijama kakva je trenutno u Gradišci skreće pažnju da se problem riješi tamo gdje je i nastao - a to je u ovom slučaju lokalna zajednica u kojoj se, kako je navela, isključivo voljom lokalne zajednice desila prekompozicija skupštinske većine.

"Djelovaćemo u skladu sa zakonom, manje nas interesuju odbornici i ko je skupštinska većina, interesuje nas provođenje zakona i poštivanje zakonom propisanih prava svih u lokalnoj zajednici", rekla je Rešićeva.

Na četvrtoj vanrednoj sjednici Skupštine opštine Gradiška, održanoj prije dva dana, imenovano je kompletno skupštinsko rukovodstvo, novi načelnici odjeljenja u opštinskoj upravi, direktori javnih ustanova, te članovi upravnih i nadzornih odbora u javnim ustanovama i preduzećima.

Novi skupštinsku većinu čini 17 odbornika, odnosno 10 SNSD-a, dva DNS-a, jedan odbornik stranke "Radom za boljitak" i četiri nezavisna odbornika, koji su istupili iz odborničkog kluba SDS-a.

Vanrednoj sjednici nije prisustvovalo 14 odbornika - pet SDS-a, tri Stranke Napredna Srpska, po dva odbornika PDP-a i Socijalističke partije, jedan odbornik stranke Radom za boljitak i odbornik iz reda nacionalnih manjina.

Uroš Grahovac, koga je nova većina u Skupštini opštine Gradiška izabrala za predsjednika lokalnog parlamenta, izjavio je ranije Srni da će obavijestiti Ministarstvo lokalne uprave i samouprave i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske o nemogućnosti primopredaje dužnosti zbog odbijanja aktuelnog predsjednika Skupštine Radislava Dončića. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije