Gradovi

Riba zaplijenila bespravno korišten pribor

BIJELJINA - Sportsko ribolovno društvo "Riba" iz Bijeljine zaplijenilo je od početka sezone u februaru do danas oko 2.000 metara mreža za ribolov, kao i veći broj drugog bespravno korištenog pribora, rekao je Srni predsjednik ovog društva Miodrag Đukić.

Đukić kaže da je pribor oduzet od onih koji su ga na Drini ili Savi bespravno koristili. Prema njegovim riječima, taj pribor koristi se samo za privredni ribolov, kojeg na ovim prostorima zvanično nema.

"Uslove za ovu vrstu ribolova u Semberiji ne ispunjava niko", napomenuo je Đukić, te dodao da su sav bespravno korišteni materijal zaplijenili ribočuvari društva "Riba".

On je podsjetio da su za ovaj vid nelegalnog ribolova predviđene minimalne kazne od 3.000 KM, ali i istakao da ribočuvar ima ovlaštenje da na licu mjesta izda prekršajni nalog.

Prema njegovim riječima, ribolovci koji neovlašteno koriste ovaj alat upoznati su o kaznenim mjerama, te najčešće pobjegnu, ali alat koji ostane bude pokupljen da bi se, uslovno rečeno, sprečavao nelegalni ribolov.

Sportsko ribolovno društvo "Riba" prije 10-ak dana je, što je drugi put u toku i nakon poplava, na drinskom slivu obavilo akciju spašavanja riblje mlađi koja je izašla iz sjedišta i zaostala po džepovima.

"Riblja mlađ prenosi se u prirodna staništa, u kanal Dašnicu, Drinu ili Savu. Namjera nam je da ovu akciju obavimo još jednom na području rijeke Save, čim se steknu uslovi, odnosno voda iz džepova povuče", rekao je Đukić.

Sportsko ribolovno društvo "Riba" iz Bijeljine dobilo je priznanje od Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske za aktivnosti koje je preduzelo u toku poplava.

"Naši ljudi dali su maksimum u toku poplava sa svojim čamcima u spašavanju postradalog stanovništva i MUP Srpske odlikovao nas je za to", rekao je Đukić.

On je najavio da će članovi Društva sutra u 11.00 časova na Agrotržnom centru, iza stočne pijace, obaviti javno spaljivanje oduzetih mreža i drugog bespravno korištenog pribora za ribolov. Biće spaljeno oko 2.000 metara mreže za ribolov, kao i veći broj drugog besprtavno korištenog pribora koji su ribočuvari oduzeli prilikom kontrole ribolovnog područja, a u skladu sa Zakonom o ribarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije