Gradovi

Sanska bolnica u finansijskoj dubiozi

Sanska bolnica u finansijskoj dubiozi
Sanska bolnica u finansijskoj dubiozi

SANSKI MOST - Opća bolnica u Sanskom Mostu i dalje se suočava s nepremostivim finansijskim poteškoćama, koje su dovele u pitanje njen opstanak, upozoravaju u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Direktor bolnice Enes Karabeg kaže kako je rad bolnice finansiran sredstvima Zavoda za zdravstveno osiguranje USK, ali da to nije dovoljno ni da budu isplaćeni lični dohoci za 96 zaposlenih.

"Provodimo stroge mjere štednje, ali to nije dovoljno ukoliko ne bude promijenjen način finansiranja te odnos kantonalnih vlasti prema ovoj zdravstvenoj ustanovi", rekao je Karabeg.

Jedan od osnovnih razloga loše finansijske situacije, naglašava on, je mali broj zdravstvenih osiguranika na području općina Sanski Most i Ključ, koje pokriva sanska bolnica, i koji iznosi oko 50 posto u odnosu na ukupan broj stanovništva u ovim općinama, što je najlošiji procenat u USK.

S obzirom na to da novac namijenjen zdravstvu raspoređuju upravo na osnovu broja osiguranika, ovakva situacija onemogućava finansiranje svih zdravstvenih timova koji su potrebni općoj bolnici. Procijenjeno je da godišnje nedostaje oko 353.000 maraka kako bi opća bolnica bila finansijski stabilna ustanova. Nedostatak novčanih sredstava, kako je istakao Karabeg, generisao je u proteklom periodu i dugovanja prema dobavljačima te probleme u kadrovskom i tehničkom opremanju.

Prema riječima ministra zdravstva u Vladi USK Amira Murića ekonomske probleme sanske bolnice dijeli i većina drugih zdravstvenih ustanova na području ovog kantona, zbog čega je, prema njegovim riječima, ovu oblast neophodno urediti na sasvim drugačijim osnovama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije