Gradovi

Škeljić proglasio vanrednu situaciju u opštini

Škeljić proglasio vanrednu situaciju u opštini
Škeljić proglasio vanrednu situaciju u opštini

KNEŽEVO/SKENDER VAKUF - Krizni štab u Kneževu/Skneder Vakufu kojim komanduje načelnik opštine Bore Škeljić proglasio je juče vanredno stanje u ovoj lokalnoj zajednici pravdajući to elementarnim nepogodama koje su se desile na području opštine.

Prema nezvaničnim informacijama Škeljić je sazvao sjednicu Kriznog štaba na kojoj je donesena odluka o proglašenju vanrednog stanja zbog poplavljenog ribnjaka koji se nalazi izvan grada i odrona na dionici regionalnog puta Kneževo/Skender Vakuf-Travnik.

''Proglašenjem vanrednog stanja načelnik i njemu bliski ljudi žele da dođu do novca, jer je opština u finansijskoj blokadi zbog neusvajanja budžeta za ovu godinu kojeg su blokirali upravo Škeljić i njegovi partneri. Skupštinska većina, koju Škeljić ne priznaje nedavno je usvojila prijedlog budžeta, ali načelnik želi da izvuče pomoć, dok budžet ne bude usvojen'' rekao je sagovornik "Glasa Srpske" iz opštine Kneževo/Skneder Vakuf.

Škeljić nije bio raspoložen za razgovor o uvođenju vanrednog stanja.

''Šta vas briga šta ima ili nema kod nas. Neću da sarađujem sa "Glasom Srpske" i "Nezavisnim novinama". Zdravo, do viđenja'', rekao je Škeljić.

Predsjednik Skupštine opštine Kneževo/Skender Vakuf Radovan Marić izjavio da je Škeljićev potez u najmanju ruku šokantan jer je upravo on generator krize u kojoj se opština našla.

''Krizu u Kneževu/Skender Vakufu sve vrijeme proizvodi načelnik, a sada proglašava vanredno stanje. On je sa svojim partnerima onemogućio rad Skupštine, a ignoriše i načelnike odjeljenja u opštinskoj administraciji. U Kneževu/Skender Vakufu vlada haos kojim rukovodi Škeljić'',  rekao je Marić i dodao da bi o novonastalom stanju trebalo da bude obaviješteno Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS.

U ovom Ministarstvu juče nisu imali informaciju o tome da li je proglašeno vanredno stanje u Kneževu/Skender Vakufu.

Situacija u Kneževu/Skender Vakufu je alarmantna već godinu od kada je došlo do promjene skupštinske većine. Novu većinu formirala je grupa odbornika koju predvode SNSD i SDS, ali njihovi prethodnici koji su na strani Škeljića sve vrijeme su odbijali da to prihvate i potpuno blokirali rad Skupštine zaključavši salu za sjednice i odbijajući da predaju pečat novom predsjedniku. Zbog toga je opština u prvom polugodištu funkcionisala na privremenom finansiranju. Odluka o privremenom finansiranju nije mogla da bude produžena, pa je opština od 1. jula u potpunoj blokadi. Nova skupštinska većina je tek nedavno usvojila prijedlog budžeta za 2014. godinu u iznosu od oko tri miliona KM, koji čeka saglasnost Ministarstva finansija RS. Zbog političke blokade nije usvojen ni izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu.

Napad

Zbog finansijske blokade u Kneževu/Skneder Vakufu ne manjka ni fizičkih obračuna. Odbornik SNS-a u Skupštini opštine Nedeljko Vuković napao je u utorak načelnika opštine Boru Škeljića, koji je kadar NDP-a, jer opština ne plaća odvoz smeća njegovoj privatnoj firmi. Do napada je došlo iako Vuković i Škeljić dolaze iz bloka stranaka koje su nekada činile skupštinsku većinu, a danas su u opoziciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije