Gradovi

Skup bivših trebinjskih marinaca: U stroju kao nekada

Skup bivših trebinjskih marinaca: U stroju kao nekada
Foto: N.N. | Skup bivših trebinjskih marinaca: U stroju kao nekada

Pedesetak bivših pripadnika mornaričke pješadije JNA, popularni "trebinjski marinci" koji su u Trebinju ovaj rod služili ili su u njemu provodili oficirsku službu, okupili su se u krugu svoje bivše vojne kasarne, kako bi evocirali uspomene na vojničke dane.

Makedonac Stevčo Petkovski, koji je kao glavni organizator ovoga skupa preko Fejsbuka animirao svoje nekadašnje drugove, kaže da je u pitanju drugi skup trebinjskih marinaca, koji se možda jesu fizički promijenili, ali ne i u srcu.

"Jednom marinac – uvek marinac, jednom prijatelj – zauvek prijatelj, takvi smo bili i davnih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, takvi ćemo i ostati, sve dko nas bude bilo", rekao nam je na postrojavanju Petkovski koji je od 1985. do 1992. godine bio komandir voda svojih marinaca.

"Nikada neću zaboraviti svoju 472. brigadu Mornaričke desantske pješadije u Trebinju, ali ni ovaj grad, gde sam proveo svoje najsretnije dane i gde su ljudi svakog vojnika, svakog starešinu koji je došao ovde prihvatili tako toplo da je ovo ostao grad u mom srcu za sva vremena", istakao je Petkovski.

Marincima se kratko obratio i potpukovnik u penziji Slavko Žarković koji je cio svoj radni vijek, sve do rata, proveo kao marinac.

"I kasnije sam ostao u ovoj jedinici koje je malo prije rata promijenila svoj naziv u Motorizovanu, ali su njeni pripadnici, i nekadašnji i oni koji su joj se priključili u Odbramberno otadžbinskom ratu, pokazali srčanost, hrabrost i spremnost pravih marinaca i na to sam jako ponosan", kazao je Žarković, poručivši da su njegove želje da se vrijeme ratovanja nikada više ne ponovi.

Bivši marinci su u Trebinje stigli iz svih bivših jugoslovenskih republika, ali i Evrope, pa čak i iz Sjedinjenih američkih država...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije