Gradovi

Burno u Srebrenici, Klub Bošnjaka napustio sjednicu

Burno u Srebrenici, Klub Bošnjaka napustio sjednicu
Foto: Anadolija/Arhiva | Skupština Srebrenice usvojila promjenu naziva ulica, Klub Bošnjaka napustio sjednicu

SREBRENICA - Skupštine Srebrenice danas je usvojila promjenu naziva ulica u ovom gradu i ova tačka dnevnog reda usvojena je sa 14 glasova ZA.

Kako javlja N1 Klub Bošnjaka je napustio sjednicu Skupštine Srebrenice zbog ove tačke dnevnog reda. Takođe, usvojen je prijedlog da se na dnevni red uvrsti tačka rasprave o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Prema novom prijedlogu Ulica "Republika Srpska"  biće preimenovana iz "Maršala Tita". Takođe, tu je i određivanje novog naziva Trg Republike Srpske za dosadašnji "Trg Mihajla Bjelakovića", potom novi naziv "Park majora Koste Todorovića", za dosadašnji naziv "Gradski park Srebrenica", zatim, Dubrovačka ulica mogla bi biti zamijenjena sa dosadašnjim nazivom Reufa Selmanagića Crnog.

Mladen Grujičić, načelnik Srebrenice, ranije je rekao da smatra da bi jedno ime moglo izazvati negodovanje.

"Zaboravio sam te nazive ulica, jer ih ima zaista dosta. Ali, ono što bi eventualno moglo nekom da smeta… to je Ulica Republike Srpske. Tako bi se zvala glavna ulica koja se u ovom trenutku zove Ulica Maršala Tita", rekao je Grujičić.

Nazivi su manje-više usuglašeni, kazao je Grujičić, i dodao da u izboru nisu sudjelovali članovi iz reda bošnjačkog naroda, "zbog pritiska i bojkota".

S obzirom da se ova tačka našla na dnevnom redu, vrlo vjerovatno je da će odluka o promjeni naziva ulica biti izglasana, jer srpski odbornici imaju većinu. Ranije je tačka o izmjenama naziva ulica skinuta sa dnevnog reda sjednice Skupštine Opštine Srebrenica koja je bila zakazana za 29. februar.

U Srebrenici ima oko dvadesetak ulica. Većina je dobila nazive polovinom 20. vijeka i ostali su na snazi do 1996. godine, kada je odlukom Skupštine Opštine koju su činili odbornici srpske nacionalnosti donijeta odluka da se svi nazivi ulica promijene. Odlukom nove skupštinske većine u kojoj je bilo i Bošnjaka, 2002. godine, vraćeni su stari nazivi ulica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije