Gradovi

Sredstva bijeljinskog doma zdravlja smanjena za 100.000 KM

Sredstva bijeljinskog doma zdravlja smanjena za 100.000 KM
Sredstva bijeljinskog doma zdravlja smanjena za 100.000 KM

BIJELJINA - Nacrtom rebalansa budžeta Bijeljine, koji je u javnoj raspravi, sredstava za Dom zdravlja smanjena su sa 400.000 KM, na 300.000 KM, nakon čega je na sjednicama Upravnog odbora i Stručnog kolegijuma Doma zdravlja Bijeljina odlučeno da se gradskoj upravi uputi otvoreno pismo.

Dom zdravlja Bijeljina uputio je danas otvoreno pismo gradskoj upravi u kojem traži preispitivanje odluke o smanjenju sredstava za finansiranje zdravstvene zaštite za četvrtinu, iako su prihodi u budžetu veći od planiranih za 3,8 miliona KM.

Uz ocjenu da je ovakav odnos grada, kao osnivača, neprihvatljiv, u Domu zdravlja očekuju da će "prevladati razum" i da će do usvajanja rebalansa budžeta ovoj zdravstvenoj ustanovi biti vraćena oduzeta sredstva.

"Gradske čelnike pitamo da li je smanjenje sredstava kazna za pozitivno poslovanje i dobre rezultate ili možda potcjenjivanje značaja zdravstvene zaštite za naše sugrađane", navodi se u pismu.

"Nelogičnost ovakvoj odluci gradskih vlasti doprinosi i činjenica da je ostvaren veći prihod u budžetu grada od planiranog za 3,8 miliona KM, te se ta dodatna sredstva raspoređuju pojedinim korisnicima, dok se umanjuju planirana sredstva za finansiranje usluga zdravstvene zaštite stanovnicima Bijeljine. Da li bi trebalo da se zapitamo šta bi se desilo da je budžet u deficitu?", pitaju čelnici Doma zdravlja.

U otvorenom pismu se napominje da od planiranih sredstava za pružanje zdravstvenih usluga stanovnicima Bijeljine za ovu godinu, Domu zdravlja nije do danas uplaćena nijedna konvertibilna marka.

Direktor Doma zdravlja Zlatko Maksimović u izjavi Srni nije želio da komentariše tvrdnje iznesene tokom skupštinskog zasjedanja da je budžet Doma zdravlja godinama uvećavan političkom ucjenom i nagodbom.

"Neću da uvlačim politiku u ovo, ja pričam kao direktor Doma zdravlja koji brine o zdravlju sugrađana na primarnom nivou", rekao je Maksimović.

On kaže da ga niko iz gradske uprave nije kontaktirao i da nije znao da će sredstva za Dom zdravlja biti smanjena rebalansom.

Načelnik gradskog Odjeljenja za finansije Milorad Sofrenić rekao je tokom skupštinske rasprave i u izjavi novinarima da je budžet Doma zdravlja uvećan političkom ucjenom i nagodbom.

"Političkom ucjenom je prije dvije godine taj budžet dignut na 600.000 KM, pa je političkom ucjenom nagodba prošle godine bila na 500.000 ili 400.000 KM, e više nema političkih ucjena, idemo kako je zaista stvarno", naveo je Sofrenić.

Na pitanje novinara o kakvoj je političkoj ucjeni riječ, s obzirom da je direktor Doma zdravlja funkcioner SDS-a, koja ima izvršnu vlast i skupštinsku većinu u Bijeljini, Sofrenić je odgovorio da je nagodba pravljena u Skupštini grada.

On tvrdi da smanjenje budžeta za Dom zdravlja nije na štetu građana, te da i sada planiranih 300.000 KM prevazilazi iznos usluga koje grad ugovara sa ovom zdravstvenom ustanovom.

Smanjenje budžeta Domu zdravlja na Skupštini grada nisu podržali ni odbornici opozicionog SNSD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije