Gradovi

"Transport" Kneževo prijeti obustavom saobraćaja zbog nelegalnih prevoznika

"Transport" Kneževo prijeti obustavom saobraćaja zbog nelegalnih prevoznika
"Transport" Kneževo prijeti obustavom saobraćaja zbog nelegalnih prevoznika

KNEŽEVO/SKENDER VAKUF - Predstavnici auto-prevoznika "Transport" Kneževo najavili su potpunu obustavu saobraćaja i štrajk upozorenja za 1. mart zbog, kako tvrde, velikog broja nelegalnih prevoznika, koji im svakodnevno prave gubitak od 400 KM.

Predrag Veleušić, direktor "Transporta" Kneževo, ističe da su prisiljeni na ovu mjeru jer im je "voda došla do grla".

"Mi imamo problem s njima već deset godina, ali sada je situacija kulminirala. Svaki dan nam 'ukradu' po 50 putnika, a evo, primjera radi, naši dnevni troškovi samo za gorivo su 800 KM, a gubitak nam je 400 KM", ogorčen je Veleušić.

On je naveo da su izračunali da su do sada zbog nelegalnih prevoznika izgubili oko 1,5 miliona KM, a država je na ime neisplaćenih poreza i dadžbina izgubila najmanje 300.000 KM.

"Republička inspekcija je svaki put kad smo ih obavijestili izašla na teren, ali problem je što to djelo ne mogu dokazati. Nijedan putnik kojeg zateknu u autu neće da prizna da je platio prevoz, već kažu da ih vozi komšija ili nešto slično izmisle", pojasnio je Veleušić.

On je naveo da je potrebno što prije izmijeniti propise koji regulišu ovu problematiku kako bi ova lica mogla biti sankcionisana.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS su odgovorili da je Privredna komora RS upoznala Ministarstvo sa dopisom preduzeća "Transport" d.o.o. Kneževo, kojim uprava ovog preduzeća najavljuje eventualnu obustavu prevoza zbog nelegalnih prevoznika koji privatnim vozilima kupe putnike ispred njihovih autobusa na registrovanim polascima.

"Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju RS omogućena je jasna identifikacija nelegalnog prevoza, propisane su sankcije i na taj način se inspekcijskim organima omogućilo da mogu tretirati takva lica i vozila propisanim novčanim kaznama, te mjerama isključenja i oduzimanja vozila za nelegalne prevoznike", navode u Ministarstvu.

Naveli su da očekuju da po pitanju ovog problema u toku ove sedmice bude održan i sastanak predstavnika Ministarstva, Privredne komore i Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Dušanka Makivić, viši saradnik za odnose s javnošću u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove, kazala je da je u 2016. izvršeno 900 kontrola u ovoj oblasti.

"Inspektori su u 12 slučajeva utvrdili da su fizička lica obavljala djelatnost prevoza putnika suprotno zakonima, ta lica su zatečena na putnim pravcima Bijeljina - Lopare i Kneževo - Banjaluka", navela je Makivićeva, dodajući da je zbog ovih prekršaja izdato 10 prekršajnih naloga, podnesen jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka  i da su dva vozila isključena iz saobraćaja.

Ona je istakla da je ova vrsta prekršaja teško dokaziva jer ga čine građani koji svojim vlastitim vozilom prevoze putnike pa je neophodno dokazati da su naplatili prevoz. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije