Gradovi

Trebinje: Građani ne daju hercegovački kamen za Andrićgrad

Trebinje: Građani ne daju hercegovački kamen za Andrićgrad
Trebinje: Građani ne daju hercegovački kamen za Andrićgrad

TREBINJE – Grupa građana Trebinja već drugi dan protestuje kod kule „Petrina“ iznad grada na brdu Strač, ne dozvoljavajući da se kamen sa te tvrđave odvozi za gradnju Andrićgrada u Višegrad.

Mještani kažu da su slučajno primjetili kamion i bager koji skida kamen sa tvrđave, nakon čega su saznali da je planirano da se vozi u Višegrad, pa su se okupili i blokirali put.

Okupljeni građani kažu da neće dozvoliti da bilo ko ruši kulturno-istorijske spomenike koji su stariji  od 130 godina.

Načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk Srni je potvrdio da je odmah izašao na lice mjesta i da su radovi obustavljeni, napominjići da nijedan kamen sa tvrđave nije odvezen.

On kaže da ga je  nedavno kontaktirao Emir Kusturica i pitao da li može za Andrićgrad koristiti kamen sa austrijske karaule gdje su već dvije strane bile urušene, na šta mu je odgovorio da je neophodno da kontaktiraju nadležne institucije, prvenstveno Zavod za zaštitu spomenika.

„Rekao sam mu tada da lično nemam ništa protiv toga da i mi na neki način učestvujemo u izgradnji Andrićgrada, ali za to mora da postoji određena procedura, nakon koje bi se izjasnili i odbornici Skupštine opštine Trebinje i građani“, rekao je Ćuk.

On je demantovao da je potpisao bilo kakvo odobrenje za odvoz kamena, ističući da to nikada nije potvrdio.

Ćuk kaže da nema potrebe da se ovaj slučaj politizuje, a trebinjska opozicija traži hitno sazivanje vanredne sjednice SO kako bi se raspravljalo o ovoj temi.

Neki od građana Trebinja smatraju da je ovaj slučaj iskorišten u predizborne svrhe, jer su se juče, prvog dana okupljanja kod kule, osim načelnika opštine okupili i trebinjski načelnički kandidati za predstojeće izbore.

Mnogi se pitaju gdje su svi bili godinama ranije kada se kamen sa trebinjskih  tvrđava odvozio za lične potrebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije