Gradovi

Trebinje u prizmi hrane, vina i znamenitosti

Trebinje u prizmi hrane, vina i znamenitosti
Trebinje u prizmi hrane, vina i znamenitosti

TREBINJE - Snimanjem panorame Trebinja sa Hercegovačke Gračanice, zajedno sa znamenitostima ovog manastira, ekipa poljske nacionalne televizije započela je danas rad na promotivnom turističkom filmu o ovom gradu.

Robert Maklovič, novinar čija je specijalnost gastronomija, s ekipom obilazi Evropu i pronalazi mjesta sa zanimljivim spojem tradicije i dobre kuhinje, te snima filmove za poljsku nacionalnu televiziju. Tako ga je put nanio i u Trebinje. Kaže da se u ljepotu ovog grada uvjerio prije mnogo godina, a sada je uz pomoć ambasada BiH i Poljske dogovorio snimanje promotivnog filma.

"Već sedam-osam godina boravim u Dalmaciji, gdje sam takođe pravio filmove u kojima se promovišu hrana i vino, zajedno sa znamenitostima tih krajeva i mogu da kažem da je od tada mnogo veći broj turista iz Poljske zainteresovan za te krajeve", dodaje on.

Objašnjava da je bilo sasvim prirodno da se njegov serijal nastavi u Hercegovini, odnosno u Trebinju, kao najvišem mediteranskom gradu u Republici Srpskoj, sa istorijom koja seže preko austrougarskog i turskog carstva, pa unazad sve do antičkog perioda.

Svjesni da bogata trebinjska civilizacija, gdje su se miješali i narodi i običaji unutrašnjosti i Mediterana, podrazumijeva i raznolikost i bogatstvo kuhinje, Poljaci su se, kažu, uvjerili da je to tako i da ovdašnja prelijepa vina imaju svoje izvanredne parove u hrani, koju će prezentovati u reportaži.

Poslije Trebinja, ekipa se seli u Nacionalni park Sutjeska i nakon toga u Višegrad jer je planiran serijal od pet epizoda iz bosanskohercegovačkog turizma.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije