Gradovi

U "Baška pohodu" učestvovalo više od 600 mještana Kotorskog

U "Baška pohodu" učestvovalo više od 600 mještana Kotorskog
U "Baška pohodu" učestvovalo više od 600 mještana Kotorskog

DOBOJ - Više od 600 mještana Kotorskog kod Doboja učestvovalo je u „Baška pohodu“, svojevrsnoj šetnji dugoj sedam kilometara, koja se održava samo utorkom, a kojom se želi od zaborava sačuvati stara narodna izreka „Baška Turci, baška Kotorani“, stara više od vijek i po.

Ta izreka je nastala 1850. godine, kada je turski vojskovođa Omer paša Latas sa vojskom došao u Kotorsko, a njegov dolazak je značio i obavezu Kotoranima da ga snadbiju sa hranom, što je im je bio veliki problem.

„Muhtar, jedan od učenijih ljudi u Kotrskom se sjetio i pitao Omer pašu Latasa kada namjerava da napusti Kotorsko, a on je odgovorio da će sačekati petak, klanjati džumu i poslije molitve napustiti Kotorsko. Dovitljivi Muhtar je okupio ljude i odlučio da se džuma klanja u utorak“, priča Salih Mešić, predstavnik Udruženja građana Kotorsko.

Omer paša Latas je bio iznenađen što Kotorani džumu umjesto petkom klanjaju utorkom, na šta su mu oni kazali da su malo drugačiji, a na to im je turski vojskovođa uzviknuo: „Baška Turci, baška Kotorani“.

Izreka „Baška Turci, baška Kotorani“, stara više od vijek i po

Manifestacija „Baška pohod“ održana je po treći put u organizaciji Udruženja građana Kotorsko i Turističke organizacije opštine Doboj, a za ovu priliku veliki broj Kotorana je u rodni kraj došao iz inostranstva.

„Svake godine dolazim na ’Baška pohod’ iz Kanade, iz Toronta, dolazak uskladim sa godišnjim odmorom. Tamo se radi, a ovdje se uživa, otišli smo iz Kotorskog, ali ćemo se ako Bog da vratiti“, kaže Jasmin Halilović.

„Rođen sam u Kotorskom. Otišao sam prije 45 godina, ali često dođem, obiđem moje Kotorane. Ovaj događaj je za mene izuzetno značajan, prilika da sretnem ljude sa kojima sam išao u školu“, rekao je Ismet Dizdarević.

U sklopu „Baška pohoda“ održana je i prezentacija pravljenja starih jela, te izložba oruđa i predmeta iz 19. vijeka, iz vremena kada je nastala izreka „Baška Turci, baška Kotorani“, a koje izrađuje Zijad Huskić.

„Ovim se bavim od djetinjstva. Inače sam bravar, a radio sam kao mašinovođa. Moji djedovi, nene, daidže, svi su bili majstori, pravili su razne predmete. Ja pravim nanule, koje se više ne nose“, ispričao je Huskić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije