Gradovi

U Vijećnici u Novom Gradu otvorena muzejska zbirka

NOVI GRAD - U zgradi Vijećnice u Novom Gradu danas je, u okviru manifestacije "Petrovdanski dani", povodom Petrovdana - Dana opštine, otvorena muzejska zbirka koju čine etno postavka i stare fotografije i razglednice.

Posjetioce je na otvaranju prvo pozdravio direktor Kulturno-obrazovnog centra Jesenko Trbojević, a istoričar Maja Jovanić–Kostadinović podsjetila je na istorijat Vijećnice koja je od 2006. nacionalni spomenik BiH.

Ona je navela da je Vijećnica izgrađena 1888. godine i da je njena prvobitna namjena bila zgrada gradske uprave, a nakon Drugog svjetskog rata Zavičajni muzej.

"Preživjela je dva svjetska rata, oštećena je u dva zemljotresa koji su pogodili banjalučku regiju, te u proteklom ratu", rekla je Kostadinovićeva i zahvalila kolegama iz Muzeja Republike Srpske i Muzeja Kozare za pomoć prilikom postavke muzejske zbirke.

Vijećnica je obnovljena sredstvima Evropske komisije i otvorena je u maju prošle godine.

Načelnik opštine Snježana Rajilić naglasila je da je za svaki narod od izuzetne važnosti poznavanje istorije. "Imamo svoju istoriju i svoju prošlost i treba da je znamo ali je još važnije da je znaju naša djeca", rekla je Rajilićeva.

Prema njenim riječima, muzejska zbirka nije namijenjena isključivo poznavaocima istorije i kulture, već i učenicima koji će se na adekvatana način upoznati o istoriji grada, o oruđima koja su njihovi preci koristili i kako su živjeli.

Predsjednik Skupštine opštine Mirko Zgonjanin kaže da su potrebe za umjetnošću velike. "Opština će u narednom periodu biti maksimalno angažovna na jačanju duhovnih bogatstava i sadržaja", poručio je Zgonjanin.

Dokumentarist galerije u Novom Gradu Mirjana Drljača kaže da je od neprocjenjive vrijednosti etnografska zbrika Milana Karanovića. "Karanović je bio etnolog koji je osnovao etnografsku zbirku u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, a dio njegove zaostavštine porodica je poklonila Muzeju u Novom Gradu", rekla je Drljača.

Prema njenim riječima, eksponati su stariji od 130 godina, a riječ je o kompletnoj ženskoj narodnoj nošnji i motivima veza iz 1888. godine, rađenim na prostorima bosanske Krajine i predstavljaju izuzetan primjer narodnog stvaralaštva.

U dijelu muzejske zbirke je i "soba Milana Karanovića" gdje su izloženi dokumenti o njegovom životu, autobiografija i dio neobjavljenih naučnih radova.

Draljača je navela da su posebno značajan eksponat u muzejskoj zbirci primjer fototipskog izdanja Miroslavljevog jevanđelja, poklon potpisan rukom kralja Aleksandra. U postavci koja je danas otvorena izložena je vilica mamuta.

Izložba je otvorena radnim danom i subotom od 9.00 do 12.00 časova i od 19.00 do 21.00 čas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije