Gradovi

U aprilu tender za most Ljubovija-Bratunac

U aprilu tender za most Ljubovija-Bratunac
U aprilu tender za most Ljubovija-Bratunac

LJUBOVIJA - U aprilu će biti raspisan tender za izbor izvođača za izgradnju mosta LJubovija - Bratunac, u okviru specijalnih i paralelnih veza između Srbije i Republike Srpske, izjavio je danas u Ljuboviji ministar za urbanizam i građevinarstvo Srbije Velimir Ilić.

Ilić je rekao da je za most urađen projekat, definisana lokacija,te u budžetu Srbije obezbijeđeno 60 odsto sredstava za njegovu izgradnju.

Prema njegovim riječima, izgradnja mosta omogućiće brži razvoj ovog dijela Podrinja sa obje strane Drine.

"Stari most između Bratunca i Ljubovije je neupotrebljiv. Izgradnjom ovog mosta, zaobilaznice oko Ljubovije i rekonstrukcijom puta do Valjeva i njegovim spajanjem sa koridorom 11 dobićemo najkraći put od Sarajeva do Beograda", istakao je Ilić.

On je precizirao da vrijednost ukupne investicije iznosi 11 miliona evra, da će izgradnju mosta i pristupnog puta sa ljubovijske strane finansirati Srbija, a pristupni put sa bratunačke strane, gdje će se nalaziti i carina, finansiraće Republika Srpska.

Ilić je rekao da će ovaj most spajati srpski narod sa obje strane zajedničke rijeke i da će na njemu biti jedna zajednička carina, kao i na prelazu Rača, čime će se ubrzati protok saobraćaja i smanjiti zadržavanje vozila.

Ministar za urbanizam i građevinarstvo Srbije danas je sa saradnicima i predstavnicima opština Ljubovija i Bratunac posjetio lokaciju gdje će se graditi novi most i prisustvovao predstavljanju projekta novog mosta.

Most će biti dug 277 metara, njegova širina će biti 14 metara, imaće dvije saobraćajne trake i trotoare za pješake i bicikliste.

Ilić je naveo da se razmatra mogućnost da ovo bude prvi most na ovim prostorima koji će imati grijanje i da neće biti potrebno posipanje soli za njegovo održavanje u zimskom periodu.

Nastrešnica iznad mosta biće površine 2.000 metara kvadratnih, a most će biti savremen i uz njega će biti izgrađena carinarnica i svi neophodni sadržaji.

Planirano je da izgradnja mosta košta četiri miliona evra, pristupne saobraćajnice, takođe, četiri miliona evra, a objekti uz most oko tri miliona evra.

Ilić je izrazio nadu da će radovi na izgradnji mosta početi sredinom ove godine i da će za godinu dana biti završeni.

On je najavio da će uskoro na ovom području doći do realizacije i nekih turističkih projekata i izgradnje autentičnih podrinjskih kuća i drugih turističkih sadržaja uz put Bratunac - Ljubovija - Pecka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije