Gradovi

Upitna isplata plata medicinara u Doboju

Upitna isplata plata medicinara u Doboju
Upitna isplata plata medicinara u Doboju

DOBOJ - Zbog blokade računa dobojske bolnice "Sveti apostol Luka" neizvjesna je isplata plata zaposlenim u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Račun je blokiran jer bolnica na osnovu pravosnažne sudske presude ovdašnjem "Vodovodu" duguje pola miliona KM za neplaćene račune za vodu.

"Došla je u pitanje isplata ličnih dohodaka zaposlenima, ali isto tako i kvalitet pružanja zdravstvenih usluga. Moram da vas podsjetim da unazad deset, a vjerovatno i više godina ova bolnica i njen račun nisu bili blokirani, a evo od kako sam ja ovdje v.d., za ovih 15 dana je već dva puta blokiran", rekao je u petak Milorad Živković, v.d. direktora bolnice.

On smatra da je blokada računa "lokalni politički, a ne ekonomski problem".

"Koliko čujem, 'Vodovod' ima dovoljno novca da kupuje novu zgradu, a evo blokirana je ustanova koja je od regionalnog značaja, ne liječe se samo građani Doboja ovdje, nego i regije", kaže Živković.

Njegove tvrdnje nije želio komentarisati Živko Erceg, direktor "Vodovoda", koji je istakao da godinama imaju problema sa naplatom potraživanja od bolnice, a sporni dug se vuče još iz 2010. godine.

"Mi smo bili prinuđeni da pokušamo da sudskim putem dođemo do naših potraživanja. Sud je donio presudu u našu korist i mi smo u obavezi da je primjenjujemo. Iz perioda mart 2013 - mart 2015. potraživanja su 380.000 KM, sa kamatom. Međutim, poslije tog perioda, moram da istaknem, bolnica nije i dalje nastavila da plaća, tako da imamo pokrenutu još jednu tužbu u iznosu od oko 160. 000 KM", izjavio je Erceg.

Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, koji je u petak posjetio dobojsku bolnicu, kazao je da će stupiti u kontakt sa rukovodstvom "Vodovoda" i pokušati riješiti problem blokade računa.

"Očekujem da će i oni imati razumijevanja da se ovaj problem riješi na neki način, da oni svakako naplate svoja potraživanja, ali da ne dođe do blokade rada ovako značajne zdravstvene ustanove", rekao je Bogdanić.

Novu upravu bolnice, osim blokade računa, dočekala su i velika dugovanja, kako prema radnicima, tako i prema dobavljačima, pa su ukupna dugovanja ove zdravstvene ustanove oko 45 miliona KM.

"Mislim da trenutno možemo sistematizacijom, smanjenjem broja osoba koje su ugovorom o radu ovdje angažovane, ali i dogovorom o novom bodovanju radnih mjesta da uštedimo određena sredstva", kaže Živković, te dodaje da je "teška ekonomska situacija nastala zbog lošeg upravljanja, ali i lošeg odnosa prema ustanovi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije