Gradovi

Vlada USK dala zeleno svjetlo za kredit za bolnicu u Bihaću

Vlada USK dala zeleno svjetlo za kredit za bolnicu u Bihaću
Foto: N.N. | Vlada USK dala zeleno svjetlo za kredit za bolnicu u Bihaću

BIHAĆ - Vlada USK dala je zeleno svjetlo za zaduženje Kantonalne bolnice u Bihaću u iznosu od 13 miliona maraka, kako bi se obezbijedio nesmetan rad i finansijska likvidnost ove zdravstvene ustanove.

Prema riječima kantonalnog premijera Huseina Rošića, prijedlog o kreditnom zaduženju biće upućen na usvajanje u Skupštinu Unsko-sanskog kantona.

"Zaključili smo da je ovo jedini način kako možemo pomoći Kantonalnoj bolnici, s obzirom na to da njihov akumulirani deficit iznosi 14 miliona maraka, a dobavljači ih tuže zbog neizmirenih dugovanja. Bolnica bi trebalo da se zaduži, a garant kredita će biti Zavod zdravstvenog osiguranja USK kroz svoje redovne mjesečne tranše koje bi bile uvećane za 123.000 maraka, koliko bi iznosila jedna mjesečna rata na ovaj iznos kredita", rekao je Rošić. Prema njegovim riječima, rok otplate kredita iznosio bi 12 godina, a procijenjena kamatna stopa 6,5 posto.

Direktor ove zdravstvene ustanove Smail Dervišević pozdravio je odluku Vlade USK, istakavši kako je finansijska situacija alarmantna i teška te se u velikoj mjeri odražava na normalno poslovanje.

"Višegodišnje akumuliranje troškova rezultiralo je u proteklim godinama nemogućnošću da se izmiruju dugovi prema dobavljačima, kao i tekući troškovi poslovanja. Sve je to često dovodilo do blokada računa i prinudnih naplata i s tim se skoro svakodnevno susrećemo", rekao je Dervišević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije