Gradovi

Vratile se rode u Gacko

Vratile se rode u Gacko
Vratile se rode u Gacko

GACKO - Opština Gacko je, nakon decenijske negativne demografske slike, prvi put u 2010. godini zabilježila pozitivan prirodni priraštaj.

Da su se "vratile rode" u Gacko, govore podaci Centra za socijalni rad i matičnih ureda po kojima je u prošloj godini rođeno 90 beba. U istom periodu za 71 osobu su izdate umrlice.

U matičnim uredima i Centru za socijalni rad Gacko potvrđeno je da ovakva slika nije bila u proteklom periodu, jer je samo godinu dana ranije svijet ugledalo 87 novorođenčadi, dok je u istom periodu 89 osoba ispisano iz matičnih ureda.

"Značajan pozitivan prirodni priraštaj u Gacku zabilježen je prije petnaestak godina, kada smo imali čak 150 novorođenčadi, ali treba imati u vidu i da su to u pitanju poslijeratne godine, kada je u Gacku bio i veliki broj izbjeglica, a ponovno vraćanje na pozitivnu stopu prirodnog priraštaja sada možemo povezati sa stabilnijom ekonomskom moći porodica", kaže Ranko Mastilović, direktor Centra za socijalni rad Gacko.

U protekloj godini zabilježeno je i više sklopljenih brakova nego što ih je bilo u prethodnoj, a u cilju povećanja nataliteta i borbe sa bijelom kugom opština Gacko nastoji stimulativno da djeluje i svaki brak nagrađuje sa 500 KM.

Po ovom osnovu u prošloj godini nagrađeno je 35 parova mladenaca, dok je pravo na ovaj iznos u 2009. god. iskoristilo 29 parova.

Shodno odluci Skupštine opštine Gacko, oni dodjeljuju roditeljima trećeg djeteta nagradu od 1.000 KM, dok za četvrto i svako naredno dijete iz opštinske kase isplaćuju 1.500 KM.

"Svjesni smo da ove stimulativne mjere nisu dovoljne za povećanje prirodnog priraštaja, ali se isto tako nadamo da će i Vlada povećati dječje doplatke, kao i jednokratne novčane pomoći, posebno za prvo dijete", kaže Mastilović.

Opština finansijski pomaže i Udruženju roditelja sa četvoro i više djece "Kolijevka", koje broji 120 članova, a pojedini odbornici spremaju se da pokrenu inicijativu da u Skupštini opštine bude izglasana odluka za uručenje novčane pomoći za drugi i treći pokušaj vantjelesne oplodnje gatačkim bračnim parovima bez mališana.

U centru za Socijalni rad potvrdili su da je za svaku novorođenu bebu isplaćena novčana naknada, zahvaljujući Fondu dječje zaštite i Vladi RS, a najveće preduzeće u opštini Gacko Rudnik i Termoelektrana, prema važećem kolektivnom ugovoru, daje jednu prosječnu platu za svaku prinovu radnika koji su zaposleni u ovom kolektivu.

Posao u Gacku čeka blizu 1.200 osoba, uglavnom mladih ljudi, čije materijalno stanje utiče na teže odlučivanje na brak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije