Gradovi

Za zatvaranje kolektivnih centara u Zvorniku oko 1,1 milion evra

Za zatvaranje kolektivnih centara u Zvorniku oko 1,1 milion evra
Za zatvaranje kolektivnih centara u Zvorniku oko 1,1 milion evra

ZVORNIK - Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Nenad Đokić rekao je da će, u okviru realizacije Projekta zatvaranja kolektivnih centara - CEB 2, za Zvornik biti izdvojerno 1.134.000 evra za izgradnju dvije stambene zgrade sa ukupno 35 stanova, čime će se steći uslovi za zatvaranje kolektivnih centara u ovoj lokalnoj zajednici.

Đokić je, nakon sastanka sa načelnikom opštine Zvornik Zoranom Stevanovićem i predstavnicima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i UNHCR-a, rekao novinarima da je ovaj projekat na nivou Republike Srpske vrijedan oko 30 miliona evra, od čega je oko 11 miliona evra učešće lokalnih zajednica kroz infrastrukturu, lokacije, priključke i druge potrebe za gradnju.

"BiH je formalno nosilac zaduženja kredita, dok Republika Srpska i Federacija BiH /FBiH/ sporazumno preuzimaju svoj dio kreditnog duga koji za Srpski iznosi 18.169.000 evra", naveo je Đokić.

Podsjetivši da se projekat radi u 15 opština Republike Srpske, Đokić je rekao da će, osim stanogradnje, projektom biti obuhvaćena adaptacija i proširenje za 30 stambenih jedinica Doma za stara lica u Trebinju i izgradnja gerijatrijskog centra u Derventi, upravo vodeći računa o strukturi ljudi iz prihvatnih centara kako bi bili adekvatno smješteni u te ustanove.

On je izrazio zadovoljstvo što je opština Zvornik završila sve poslove oko ovog projekta, čime praktično mogu da počnu tehničke pripreme za njegovu realizaciju u ovoj lokalnoj zajednici.

Načelnik opštine Zoran Stevanović rekao je da na području zvorničke opštine živi 35 porodica smještenih u kolektivne centre, koje će biti zbrinute u dvije stambene zgrade sa ukupno 35 stanova.

"Od ukupne vrijednosti projekta od oko 1,4 miliona evra, opština će učestvovati sa oko 300.000 evra, obezbjeđujući lokaciju, izradu prateće tehničke dokumentacije, građevinske dozvole i svega drugog što ovakav projekat zahtijeva sa infrastrukturnim priključcima", rekao je Stevanović.

On očekuje da će do kraja godine biti završene sve projektne procedure oko potrebne dokumentacije i ocijenio da bi realno radovi na izradi ovih stambenih jedinica mogli početi naredne godine.

Stevanović je podsjetio da će novoizgrađeni stanovi biti u vlasništvu opštine i neće postojati mogućnost njihovog otkupa.

Korodinator ovog projekta ispred Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Mustafa Alikadić rekao je da je na nivou BiH projekat vrijedan oko 104 miliona evra i da spada u red najhumanijih projekata, jer je riječ o najranjivijim kategorijama društva.

Alikadić je istakao da će ovim projektom biti zatvorena 122 kolektivna centra i zbrinuto više od 2.600 porodica koje trenutno žive u tim centrima.

"Ovim namjenskim sredstvima svi kolektivni centri u Republici Srpskoj biće zatvoreni, a nadam se u cijelosti i u FBiH, jer je projekat dimenzioniran da se zatvore svi kolektivni centri", rekao je Alikadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije