Hronika

Brkić: Dragan Paravinja nema status osumnjičenog (Foto)

Brkić: Dragan Paravinja nema status osumnjičenog (Foto)
Brkić: Dragan Paravinja nema status osumnjičenog (Foto)

SRBAC - Milijan Brkić, zamjenik direktora hrvatske policije, izjavio je danas da Dragan Paravinja nema status osumnjičenog, ali da će danas za njim biti raspisana potjernica.

"Paravinju tražimo prvenstveno zbog pomoći u rasvjetljavanju nestanka Antonije Bilić, a ne zato što je osumnjičen za to djelo. Rezultate DNK analize vlasi ženske kose, pronađene u kamionu, očekujemo tek za pet dana", rekao je Brkić i naglasio odličnu saradnju hrvatske policije sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS.

Direktor policije RS, Gojko Vasić, naveo je da očekuje kako će Dragan Paravinja biti pronađen tokom dana. Otkriva da je dolazak Paravinje u Donje Srđeviće policiji dojavio jedan od mještana.

Milijana Paravinja potvrdila je da je oproštajno pismo, pronađeno danas u kući Rade Vidović, napisao njen suprug Dragan.

Tokom potrage za odbjeglim kamiondžijom, policija je danas u zgradi udaljenoj oko 200 metara od kuće njegovog ujaka pronašla oproštajno pismo.

Mirna Šoja, portparol MUP-a RS,  potvrdila je da je pismo pronađeno u kupatilu kuće čiji je vlasnik Rada Vidović, rođaka odbjeglog.

U oproštajnoj poruci napisanoj na drvenom ormariću, čitkim rukopisom i latiničnim pismom, Paravinja je najavio da će se ubiti "kako bi spasio sebe i porodicu".

Novinar "Nezavisnih" kaže da je Paravinja u pismu pominjao Ovčaru, Slavoniju i rat, a operativci nastoje da pravilno rastumače značenje rečenice: "Ako je pronađete, tražite je u crnom mercedesu u naselju Zalužani".

Šoja je izjavila da se iz sadržaja može zaključiti da je Paravinja gledao sinoćne informativne emisije.

Rada Vidović tvrdi da se bjegunac nije skrivao kod nje.

"Nezavisne novine" nezvanično saznaju da je Dragan Paravinja napisao i da nema ništa sa nestankom Antonije Bilić.

Supruga odbjeglog vozača Milijana Paravinja nakratko je dovedena iz pritvora u selo kako bi će identifikovala rukopis te potvrdila da li se zaista radi o oproštajnom pismu. Nakon toga je vraćena u pritvor.

Vozač kamiona Dragan Paravinja, za kojim već drugi dan na području Srpca, ali i susjednih opština traje opsežna policijska potraga, tokom dolaska kod rodbine u Donje Srđeviće, sa sobom je iz Zagreba donio i ronilačko odijelo, saznaju "Nezavisne". Kad su ga pitali šta će mu to, samo je kratko odgovorio: "Trebaće mi".

U dvorište Jakova Vidovića, Paravinjinog ujaka nešto prije 16 časova, stigla su četiri službena vozila u kojima se nalazi hrvatska delegacija na čelu s Milijanom Brkićem, zamjenikom direktora hrvatske policije. Brkić je zajedno sa Gojkom Vasićem, direktorom policije RS, sjeo u helikopter kojim su nadlijetali teren na kome se, prema policijskim pretpostavkama, skriva odbjegli kamiondžija.

Na područje Donjih Srđevića stiglo je "pojačanje" sa odmornim policijskim psima tragačima iz RS i Hrvatske. Kako saznajemo, jedan od pasa se, krenuvši od kuće u kojoj je nađena oproštajna poruka, uputio u šumu.

Policijske snage naoružane pištoljima nešto prije 14 časova završile su pretres kuća koje se nalaze u neposrednoj blizini kuće Jakova Vidovića, ujaka odbjeglog Dragana Paravinje, javio je novinar "Nezavisnih".

Prema njegovim riječima, ispred objekata koji se pretreseni, još od juče osim policijskih, nalaze se i brojne novinarske ekipe, koje su i juče i danas razgovarale sa njihovim vlasnicima, mahom rođacima Paravinje.

Nakon pretresa, policijske snage zajedno sa prisutnim novinarima povukle su se na kratak odmor.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo izjavio je nešto ranije u Donjim Srđevićima da će potraga za odbjeglim Draganom Paravinjom sigurno biti uspješno okončana, javlja novinar Nezavisnih sa lica mjesta.

Čađo je ponovio da se nesmanjenom žestinom nastavlja potraga u koju su uključeni i psi tragači, kao i specijalne policijske snage, odnosno pripadnici Jedinice za podršku CJB Banjaluka. Vrši se detaljna pretraga terena na području četiri opštine - Srpca, Dervente, Laktaša i Gradiške.

Ministar je rekao da je Paravinja u šumu otišao u žurbi, te da sa sobom nije ponio mobilni telefon, niti išta drugo što bi moglo da mu pomogne tokom skrivanja.

On je negirao da je dojava o dolasku Paravinje u Srbac stigla od hrvatskog MUP-a, ali nije želio da otkrije ko je onda ovdašnjoj policiji dojavio tu informaciju. Rekao je takođe da je u Banjaluku stigao zamjenik direktora hrvatske policije Milijan Brkić.

Na području planine Motajica rano jutros je intenzivirana velika policijska potraga za odbjeglim Draganom Paravinjom (43), vozačem kamiona koji je osumnjičen za otmicu maloljetne Antonije Bilić u Hrvatskoj.

Prema riječima Mirne Šoje, portparolke MUP-a Republike Srpske selo Donji Srđevići  gdje živi Paravinjina rodbina i dalje je centar potrage, no pretražuje se i šire područje oko Srpca.

Dragan Paravinja je u utorak sa suprugom Milijanom došao u posjet ujaku Jakovu Vidoviću u Donje Srđeviće.

- Došao je nakon 12 godina i iznenadio me jer se dugo nismo vidjeli. Htjeli su u srijedu naveče ići, zadržao sam ih, da malo ostanu. U četvrtak ujutro ustali smo i u dvorištu smo pili kavu. Oko 10 sati vidio sam policijski auto koji je išao prema kući. Očekivao sam prijatelje policajce jer smo dogovarali izgradnju lovačke čeke. Kada su izašli iz auta vidio sam da to nisu oni. Otišao sam do ulaza u dvorište i pozdravio se s policajcima. Dragan je ustao i otišao je prema kući. Policajci su me pitali za njega, što mi je odmah bilo čudno i rekli da čekaju nalog za pretres moje kuće. Rekao sam im da ne treba nikakav nalog neka slobodno uđu, mislio sam da je Dragan u kući. No, njega nije bilo, otišao je iza kuće i nestao - rekao je ujak Jakov Vidović, šokiran zbog iznenadne posjete nećaka i onoga što je čuo zbog čega ga traži policija.

Jakov Vidović, njegova supruga Rada i Draganova supruga Milijana odvedeni su juče u policiju u Srpcu i s s njima je obavljen razgovor nakon kojeg je bračni par Vidović pušten, a još je u policiji Draganova supruga. Danas u 16 časova odlučiće se da li će biti puštena na slobodu ili će pritvor da joj bude produžen.

- Ne mogu vjerovati da bi on mogao tako nešto učinio djevojci. Nisam znao za potjernice iz Srbije i BiH, da sam znao savjetovao bih ga da se sam prijavi – rekao je ujak.

On je takođe otkrio da se dva sina Dragana Paravinje nalaze u Staroj Pazovi, te da ih nije zvao, jer ne želi da im kaže šta se trenutno događa sa njihovim roditeljima.

- Nismo znali što se događa. Vidjeli smo helikopter i policiju. Dragana znam kao dijete. Nismo nikad pomislili da bi mogao nešto takvo učiniti. Kada bih ga sad ugledao, odmah bih ga prijavio - kaže Milovan Vidović, prvi susjed Draganovog ujaka.

Iako Donji Srđevići jutros izgledaju mirno u policiji nas uvjeravaju da je potraga s prvim sunčevim zrakama intenzivirana i da neće biti prekinuta sve dok se bjegunac za kojim tragaju ne pronađe, a potvrdio je to i ministar policije RS Stanislav Čađo.

Paravinja je u četvrtak pobjegao na obronke planine Motajice. Policija je blokirala šire područje oko Srpca. Bio je obučen u crnu majicu dugih rukava, crne hlače i plave patike. Policija je pozvala mještane da se jave ako ga primijete.

U potjeru koja traje od juče popodne uključene su ogromne snage MUP-a Republike Srpske, helikopter i psi tragači, a nadziru se putevi i granični prelazi u ovoj regiji.

Paravinja je u Republici Srpskoj osumnjičen za silovanje djevojke u Istočnom Sarajevu 2005. godine i za njim je sud na Sokocu raspisao centralnu potjernicu.

Sada se sumnja da je povezan sa nestankom maloljetnice iz Drniša u Hrvatskoj kojoj se izgubio svaki trag 7. juna nakon što je ušla u kamion koji je stopirala.

Pucnjava u šumi u koju je umakao odbjegli kamiondžija Dragan Paravinja! (Foto)

Uhapšeni supruga i ujak odbjeglog Antonijinog otmičara i kamiondžije! (Foto)

U RS tragaju za kamiondžijom Draganom Paravinjom!

Dragan Paravnija osumnjičen za otmicu Antonije Bilić

Slučaj nestale Antonije Bilić: Danas rezultati DNK analize

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije