Hronika

Pucnjava u šumi u koju je umakao odbjegli kamiondžija Dragan Paravinja (Foto)

Pucnjava u šumi u koju je umakao odbjegli kamiondžija Dragan Paravinja (Foto)
Pucnjava u šumi u koju je umakao odbjegli kamiondžija Dragan Paravinja (Foto)

SRBAC - Policija Republike Srpske i dalje pretražuje šumu na obroncima planine Motajice kod Srpca u koju je danas popodne pobjegao Dragan Paravinja (43), vozač kamiona kojeg dovode u vezu s otmicom Antonije Bilić (17) iz Kričaka, kraj Drniša, u Hrvatskoj.

Potraga neće biti prekinuta dok bjegunac ne bude pronađen, rečeno je večeras u Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Gostujući u programu RTRS-a ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo izjavio je da potraga i dalje traje, te da će prestati tek kada uhapse Paravinju. Rekao je da su oko 22:30 u potragu uključeni odmorni psi tragači, te kako su momci na terenu vrijedni i da ne namjeravaju da odustanu. Čađo tvrdi kako je teren, gdje bi Paravinja mogao da bude, u potpunosti blokiran.

Potraga, prema njegovim riječima, traje visokim intenzitetom i trajaće tokom cijele noći.

Ministar je rekao kako nema informaciju da li je Paravinja naoružan, ali je pozvao građane da budu oprezni i ne sukobljavaju se s njim ako ga vide. On je dodao da je Paravinjina supruga Milijana i dalje u policijskoj stanici u Srpcu. Čađo je kazao da su Paravinja i supruga u Srbac došli sa namjerom da se tamo sakriju.

Kako javlja novinar "Nezavisnih" sa lica mjesta, u potragu se uključio i helikopter sa termo kamerom, koji pretražuje šumu u koju se pred policijom sklonio odbjegli Paravinja.

Osim policije, u potjeru se uključilo i stotinu lovaca iz lokalnog lovačkog udruženja "Srna", koji pretražuju teren. Nešto prije 22 časa, u šumi u kojoj se nalazi Paravinja, začuli su se i pucnji!

Policija je Paravinju danas poslije podne opkolila u selu Donji Srđevići, kod Srpca, ali je za dlaku izbjegavao hapšenje. Paravinja se nalazio bukvalno metar od policajaca koji s došli za njim.

On se iz Hrvatske sa suprugom Milijanom još u ponedjeljak uputio u Srbac, gdje imaju rodbinu, što su saznali pripadnici policije RS.

Njegova supruga i ujak Jakov Vidović su privedeni, dok se Dragan dao u bjekstvo, i to čim je ugledao policijsku patrolu kod ujakove kuće, u koju je netom prije stigao.

Sve raspoložive policijske snage krenule su u potragu za tim muškarcem smeđe kose i plavih očiju, koji je, kako saznajemo, na sebi imao crnu majicu dugih rukava, crne hlače i plave patike.

Jedan mještanin Donjih Srđevića, koji nije htio da mu navodimo ime, tvrdi da su Dragan i Milijana u to selo došli tek popodne, a nedugo nakon toga stigla je i policijska patrola.

"Dragan ovdje ima ujaka, kod kojeg je došao, i sjedili su ispred kuće. Ubrzo je stigla policija, a Dragan je pobjegao u šumu, koja se nalazi odmah do kuće. Milijana i Draganov ujak, Jakov Vidović, privedeni su i saslušavaju ih", rekao nam je ovaj mještanin.

Dragan ovdje ima ujaka, kod kojeg je došao, i sjedili su ispred kuće. Ubrzo je stigla policija, a Dragan je pobjegao u šumu

U toku je pretraga svaki pedlja srbačkog mjesta Donji Srđevići, a obruč se za odbjeglim, koji ima srbijansko i hrvatsko državljanstvo, sve više steže.

"U pitanju je selo sa nepristupačnim terenom, a čim smo čuli da je on tamo, krenuli smo u potragu", kazao je izvor iz policije.

Inače, ovo selo je nadlijetao i helikopter, a u šumi su bili brojni pripadnici Specijalne policije, naoružani dugim cijevima.

Rada i Mira Vidović, bliske rođake odbjeglog vozača, ispričale su "Nezavisnim" da Dragana poznaju od malih nogu, te da je bio uzorno dijete.

"Ništa nismo ni slutile, niti smo čule šta se dešavalo u Hrvatskoj. U životu nismo vidjele ovakvo nešto, ovoliko policije", rekle su šokirane Vidovićeve.

Podsjećamo, Antonija Bilić je 7. juna napustila porodičnu kuću kod Drniša, a nakon toga je viđena na obližnjem Čikolskom mostu kako stopira od mjesta gdje živi prema Splitu, da bi zatim sjela u kamion. Iako je ranije ispitano više kamiondžija, sumnja se da je traženi kamion vozio upravo Paravinja, koji živi na relaciji Bilišane Donje - Zagreb - Srbija. Paravinja je vozio kamion kojeg su nadzorne kamere snimile u blizini lokacije na kojoj je djevojka zadnji put viđena.

Isti kamion se pojavio i u blizini mjesta na kojem je lociran posljednji signal njenog mobilnog telefona. Sumnju istražilaca pobudio je Paravinjin misteriozni nestanak na dan kada je nestala Bilićeva. Nije se javljao u preduzeće u kojem radi, a vlasniku firme rekao je da mora hitno otići u Srbiju kako bi prisustvovao sahrani jednog člana rodbine.

Pomenuti kamiondžija nije povezan samo s otmicom Antonije, od koje za sada nema ni traga, već i odranije ima policijske dosijee. Naime, MUP RS je godinama unazad tragao za Paravinjom, jer je osumnjičen za silovanje djevojke počinjeno na području Istočnog Sarajeva.

On je osumnjičen za silovanje djevojke, počinjeno na području Istočnog Sarajeva

Mirna Šoja, portparol MUP-a RS, potvrdila je da je MUP još 2005. godine raspisao centralnu potjernicu za njim, i to na zahtjev Osnovnog suda u Sokocu.

Pored Hrvatske, u kojoj su sve raspoložive policijske snage zbog nestanka djevojke na nogama, digle su se i policijske ekipe u BiH. Izvor iz policije FBiH nam je potvrdio da su im kolege iz Hrvatske zatražile pomoć u ovom slučaju. Saznajemo, takođe, i da je Granična policija BiH, posredstvom Interpola i Ambasade Hrvatske u našoj zemlji, dobijala informacije u vezi sa slučajem nestanka Bilićeve, te su tragali za osumnjičenima.

Javnost u regionu danas je šokiralo i saznanje da je i u Srbiji za Paravinjom raspisana potjernica, zbog silovanja i pokušaja silovanja iz 2004. godine.

Objelodanjeno je i da je radio u preduzeću "Godec beton" iz Sesveta u Hrvatskoj. Kako je moguće da je osumnjičeni manijak, za kojim su godinama tragale policije iz BiH i Srbije, neopaženo vozio kamion, pitanje je na koje policija Hrvatske nije dala odgovor.

Međutim, nakon što je u javnost procurila fotografija Paravinje, iz MUP-a susjedne zemlje kažu da medijima nisu poslali nikakvu sliku. Oni čak tvrde da za sada nema osumnjičenih u slučaju nestanka Antonije Bilić. Inače, nakon nestanka djevojke objavljen je i fotorobot osumnjičenog vozača.

Nagađa se da su policiji Hrvatske bili poznati brojevi svih mobilnih telefona koje je Paravinja koristio, ali da su dva bila isključena, dok je treći nedostupan.

Hrvatska policija je danas završila sa pretraživanjem terena u Bilišanima Donjim u Hrvatskoj, gdje Paravinja ima kuću.

Komšije osumnjičenog vozača, supružnici Marta i Boško Paravinja, nisu primijetili da policija bilo šta iznosi sa pretraženog terena.

"On je rođen u Srbiji, u Novoj Pazovi živi sa ženom i djecom, a posljednju godinu dolazi ovdje. Zadnji put vidjeli smo ga u ponedjeljak, kada je po njega autom došla supruga", kazali su oni.

Podsjetimo, pronađen je kamion kojeg je Paravinja vozio, a forenzičari su u srijedu u kabini pronašli vlasi ženske kose, ali do sada poznato da li su Antonijine.

Pregledom kamiona ustanovljeno je da tahograf vozila na dan nestanka djevojke nije bio uključen, dok je prethodnih dana normalno radio. Policiji je mogao biti koristan ispis tahografa, koji u kamionu bilježi svako zaustavljanje i kretanje.

Sestre nestale Antonije Bilić, Ana i Katarina, nisu željele komentarisati događaje u vezi s najnovijom policijskom potragom. Za njih nema utjehe, jer strahuju od onog najgoreg - da im je sestra mrtva.

Brojke

1.300  policajaca u Hrvatskoj uključeno u potragu

400 osoba ispitano

150 kriminalističkih istraživanja obavljeno

Majka kamiondžije u nevjerici

Ruža Paravinja, majka kamiondžije o kojem ovih dana bruje Hrvatska, BiH i Srbija, izjavila je, a kako je prenio beogradski "Kurir", da ne vjeruje da je njen sin povezan s otmicom.

"Čula sam što se dogodilo i da se priča da je moj sin to napravio. Ja u to ne vjerujem! Bila sam nedavno kod njega u Zagrebu, normalno se ponašao i izgledao", rekla je ona.

Kako je izgledala Antonija

Antonija Bilić je u vrijeme nestanka bila obučena u bijelu majicu kratkih rukava, sa sitnim plavim tačkama.

Nosila je plave farmerke i najk patike boje zlata. Visoka je oko 175 centimetara, vitke je građe, duge crne kose i očiju iste boje.

Vezane vijesti:

Uhapšeni supruga i ujak odbjeglog Antonijinog otmičara i kamiondžije! (Foto)

U RS tragaju za kamiondžijom Draganom Paravinjom!

Dragan Paravnija osumnjičen za otmicu Antonije Bilić

Slučaj nestale Antonije Bilić: Danas rezultati DNK analize

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije