Hronika

Slučaj Musić: Porodica i Ambasada se međusobno optužuju

Slučaj Musić: Porodica i Ambasada se međusobno optužuju
Slučaj Musić: Porodica i Ambasada se međusobno optužuju

BANJALUKA, MOSKVA - Muji Musiću, državljaninu BiH, koji se već devet mjeseci nalazi u pritvoru u ruskom gradu Kazanju, ponovo je uskraćena podrška bh. ambasade, tvrdi porodica ovog pritvorenika, dok iz Ambasada odgovaraju da su učinili sve u okviru svojih ovlaštenja.

Pomoć od ambasadora Mustafe Mujezinovića i drugih u Ambasadi je, kako kažu članovi porodice, zatražena više puta, a zadnji put na posljednjem saslušanju Musića.

"Mi smo dostavili sudu sve dokumente, a u prošli petak je bilo saslušanje i iz Ambasade su samo trebali da potvrde da im se Mujo obraćao i tražio od njih pomoć u rješavanju njegovog slučaja. Znači, samo jedan poziv da  su obavili do petka u 11 čovjek bi bio slobodan.  Ovako mu je produžen pritvor na još šest mjeseci", kazao je Semir Glavić, rođak pritvorenog.

Ističe da je zvao Ambasadu, tražio ambasadora, ali bezuspješno.

"Njegov saradnik Slaven Soldo se javio na telefon i rekao mi:  'Nama je ambasador zaprijetio da se tim slučajem ne bavimo, a i ja imam  pametnijeg posla nego s vama se raspravljati'", tvrdi Glavić.

Prema Glavićevim riječima, Ambasada nije ispunila ni obavezu obezbjeđivanja prevodioca svom građaninu.

"Mi iz svog džepa plaćamo prevodioca. Išao sam čak u Moskvu u Ambasadu, ali mi nisu dozvolili ulazak, iako tražim samo pomoć za bh. državljanina", ispričao je Glavić.

"Nezavisne" su prve pisale o ovom slučaju. Tada su nadležni iz bh. ambasade reagovali i bili u posjeti Musiću u pritvoru.

U bh. ambasadi negiraju  pritužbe od strane porodice pritvorenika i kažu da su preduzeli sve  u okviru svojih ovlaštenja.

"Od ruskih organa u više navrata tražene su informacije o statusu pritvorenika i okolnostima uhićenja, te su zatražene provjere navoda o lošem postupanju s imenovanim u zatvoru. Službenici Ambasade  obavili su i zatvorsku posjetu, te obavili razgovore s nadležnim ruskim inspektorom. Prema tome, optužbe da je veleposlanik  zabranio djelatnicima da se bave slučajem Musića su potpuno netočne i besmislene", kažu u Ambasadi.

Kako kažu, netačno je i da su osumnjičenog mogli izvesti iz zatvora, jer nisu imali takvu mogućnost, uticaj i ovlaštenja.

"Navodi o zabrani ulaska u Veleposlanstvo rođaku optuženog također  su netačni. Veleposlanstvo nikome nije zabranilo ulazak. Nadležni djelatnici uvijek su se profesionalno odnosili prema porodici dok smo psovke i uvrede koje smo dobili od druge strane stoički trpjeli", zaključuju u Ambasadi.

Musić je prije devet mjeseci optužen za tuču i nanošenje tjelesnih povreda.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije