Društvo

Pola godine u pritvoru, a bh. ambasada ga ignoriše

Pola godine u pritvoru, a bh. ambasada ga ignoriše
Pola godine u pritvoru, a bh. ambasada ga ignoriše

MOSKVA, BANJALUKA - Bh. državljaninu Muji Musiću, koji se već šest mjeseci nalazi u pritvoru u ruskom zatvoru u gradu Kazanju, Republika Tatarstan, boravak iza rešetaka je produžen na još mjesec dana, a niko ga iz Ambasade BiH u Moskvi nije posjetio i pružio potrebnu pomoć, tvrdi Semir Glavić, rođak pritvorenog.

U vezi s njegovim hapšenjem zbog tuče, a onda i polugodišnjim držanjem u pritvoru više je problema, govori njegova porodica. Inače, Musić, rodom iz Kladnja, već duži period živi i radi u Rusiji, a uhapšen je pod sumnjom da je učestvovao u tuči.

"Mujo se već pola godine nalazi u pritvoru u malenoj sobi u kojoj ima 11 kreveta sa 29 drugih pritvorenika. Pritom optužba da je istukao čovjeka nije tačna jer da su htjeli mogli su provjeriti gdje se nalazio u trenutku tuče. On je od mjesta gdje se to sve dogodilo bio udaljen osam kilometara i u to vrijeme je pričao telefonom sa ženom", kazao je Glavić.

Prema riječima Glavića, Ambasada BiH u Moskvi, koja bi trebalo da pruži pravnu i svaku drugu pomoć svojim građanima, "ne samo da je zakazala u slučaju Musića, nego je porodici čak tražila  da izdvoji novčana sredstva kako bi se uključila u rješavanje njegovog problema".

"Više puta obraćali smo se našoj ambasadi da nam pomogne, da makar obezbijedi bilo kakav kontakt s njim, ali naš ambasador Mustafa Mujezinović traži pare. To jest, tražili su nam da mu platimo avionsku kartu iz Moskve do Kazanja i nazad, smještaj u luksuznom hotelu, kao i taksi koji će ga usluživati dok se nalazi u Kazanju", ogorčeno tvrdi Glavić.

Kada se, kako kaže, zaputio iz Kazanja u Moskvu, koja je udaljena 875 km, da lično popriča sa bh. ambasadorom, jedan službenik u Ambasadi mu je rekao rekao da ambasador neće da ga primi "jer nema vremena za te gluposti".

"Zašto mene neće da prime u Ambasadu? Ja da sam milioner, vjerujte mi, za našu ambasadu ne bi bilo dovoljno da reaguje", kaže Glavić.

On je zabrinut i pita se koliko će njegov rođak biti iza rešetaka, ukoliko Ambasada ne reguje, jer ruski zakon kaže da se osumnjičena osoba u pritvoru može držati i do godinu dana.

Kada smo u vezi s ovim slučajem kontaktirali Ambasadu BiH u Moskvi nismo dobili konkretan odgovor na optužujuće tvrdnje rođaka i šta će tačno preduzeti u narednom periodu.

"Konzul u Ambasadi je učinio sve što je u njegovoj nadležnosti. Ruske zatvorske vlasti još nisu odobrile posjetu pritvoreniku.  Ako i kada posjeta bude odobrena, konzul će ga posjetiti u zatvoru u Kazanju, ako Ministarstvo vanjskih poslova BiH odobri troškove službenog puta", saopštili su iz Ambasade BiH u Moskvi.

Porodica pritvorenog, koji ima dvoje djece, pita šta je u svemu uloga Amabasade, koja treba da pruži podršku svojim državljanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije