Obrazovanje

Banjaluka: Nije izabran rektor Univerziteta

Banjaluka: Nije izabran rektor Univerziteta
Banjaluka: Nije izabran rektor Univerziteta

BANJALUKA - Na današnjoj sjednici Senata Univerziteta u Banjaluci nije izabran rektor u četvorogodisnjem mandatu, odnosno za period od 2016. do 2020., iako je ovo bila jedina tačka dnevnog reda na sjednici.

Stanko Stanić, aktuelni rektor banjalučkog Univerziteta pojasnio je da su bila dva kružna glasanja, pri čemu su u prvom krugu identičan broj glasova imali Novak Kondić dekan Ekonomskog fakulteta, i Milan Mataruga, prorektor za Međunarodni i naučno istraživački rad Univerziteta u Banjaluci.

„Nakon toga, pristupili smo drugom krugu glasanja, ali na žalost ni to nije dalo rezultate jer je jedan glas bio nevažeći. Dakle obojica su imali ponovo po 14 glasova“, napomenuo je rektor Stanić.

Nakon ovoga, kompletna procedura se ponavlja, odnosno u narednih 15 dana se ponovo raspisuje konkurs.

Vitomir Popović, jedan od kandidata za rektora, ocijenio je da je u današnjem neizboru presudnu ulogu odigrala politika. On je naveo da je prije današnje sjednice bilo političkih pritisaka, ucjena, prijetnji i nuđenja novca ali nije želio da precizira ni o kojim članovima Senata ni o kojem kandidatu je riječ.

Dodao je da ima informacije da od konačnog ishoda zavisi zaposlenje za neke studenete, ponovo ne želeći da precizira o kome je riječ.

Popović je istakao da se ovdje radilo o uticaju, kako je naveo, dvije političke struje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije