Obrazovanje

Časovi na koje se ide bez stresa i igra "čovječe, ne ljuti se"

Časovi na koje se ide bez stresa i igra "čovječe, ne ljuti se"
Foto: Arhiva | Časovi na koje se ide bez stresa i igra "čovječe, ne ljuti se"

DOBOJ - U vrijeme kada srpski jezik vodi odsudnu borbu sa tuđicama, a moderne tehnologije i vještačka inteligencija đacima nude odgovore na gotovo sva pitanja, tri nastavnika iz Doboja, dobitnici Svetosavske nagrade, trude se da učenike zainteresuju za svoje časove.

Uz pomoć Dramske sekcije koju više od četvrtinu vijeka vodi, Mira Stanišev, nastavnica srpskog jezika i književnosti u Medicinskoj školi, ne samo što otkriva talente, nego đake motiviše da zavole jezik.

"Mi se uvijek žalimo kako mladi ne dižu pogled sa telefona, kako su stalno na telefonima. Ja mislim da njima samo treba pružiti priliku, da im treba ponuditi neke sadržaje, da pokušaju, da se okušaju u nečemu što možda misle i da ne vole i da je njima dosadno, ali kada jednom probaju, i Dramsku sekciju, pa i književne večeri nekako zavole... Sa ponosom mogu da kažem da imam glumicu Narodnog pozorišta Natašu Perić, bila je u sekciji, bila je Farmaceutski smjer i Dramska sekcija jeste bila taj neki vjetar u leđa da upiše u Banjaluci Akademiju. Imala sam još jednog učenika, on je takođe upisao Akademiju u Banjaluci, međutim došao je do četvrte godine, otišao na razmjenu studenata u Ameriku i tamo ostao, Siniša Sušić", rekla je Stanišev.

Svoje utiske sa časova srpskog jezika prenijeli su nam đaci Medicinske škole.

"Jako su zanimljivi njeni časovi, nisu stresni, da se pribojavamo odgovaranja ili ispitivanja, tako da nemam nikakav strah od srpskog jezika", rekla je Nevena Pijunović, učenica trećeg razreda.

"Njeni časovi su zaista uvijek zanimljivi i uvijek se trudi da ih pored teorije dopuni pričama iz svog života, iz srednje škole ili kada je išla na fakultet, jednostavno neke životne priče ili savjete", navela je Dunja Pjanić, učenica trećeg razreda.  "Kada ste na njenom času, imate osjećaj da toliko vlada svojom materijom da ne postoji pitanje na koje ona ne zna odgovor, tako bih ja opisao profesoricu Miru", iskren je Miloš Okolić, učenik četvrtog razreda.

Nastavnik danas mora biti fleksibilan, kaže Nataša Vidović, nastavnica srpskog jezika u Osnovnoj školi "Milan Rakić" u Velikoj Bukovici, jer su učenici navikli na brze informacije, da jednim klikom dođu do saznanja, pa je im klasičan rad monoton.

"Ja se trudim da uvijek neke novitete uvedem u nastavu, često radimo i u grupama i u parovima, često su tu neki kvizovi znanja, dakle motivišem ih na razne načine, često i kroz igru, da oni nešto novo usvoje i nauče, i to je ono što je njima najinteresantnije. Recimo, mogu se igrati neke igre kao što su gradovi i sela, možemo ih igrati sa vrstama riječi, dajem im slovo, oni onda pišu na primjer vrste riječi, imenica, glagol, pridjev, zamjenica na to slovo. Takođe, igrali smo 'čovječe, ne ljuti se', ali sa pitanjima iz jezika, gdje smo rješavali neke jezičke nedoumice, tu je rješavanje asocijacija, ukrštenica, razne enigmatike, ali uvijek povezano sa srpskim jezikom", rekla je Vidovićeva, te konstatovala da informatički napredak uzima danak, pa đaci često znaju koristiti anglicizme u svojim sastavima.

Kamenko Duronjić, nastavnik informatike, računarstva i programiranja u Tehničkoj školi, tokom dvije decenije u prosvjeti predavao je više od 2.000 učenika, učestvovao u brojnim projektima i razmjenjivao iskustva sa kolegama od Trebinja, preko Bihaća do Bijeljine.

"Časovi informatike prije deset godina su bili daleko izazovniji za učenike u odnosu na danas. Prije je učeniku računar bio izazov, dok danas uopšte nije. Gradivo koje prati informatiku je vezano za računare, personalne kompjutere koji su za nove generacije na neki način malo prevaziđeni što se tiče njihovih interesovanja. Njih prvenstveno zanimaju mobilni telefoni, tako da je danas izazov stvarno organizovati čas da bude učenicima interesantan. Međutim, časovi informatike koje predajem prate nova naučna i tehnološka dostignuća koja mogu da se primijene, a upravo nešto što je novo to je i izazov učenicima, odnosno novim generacijama... Moji učenici zadnjih godina redovno dobijaju nagrade na Sajmu mladih inovatora koji se održava u Banjaluci. Čak prije 15 godina moji učenici su dobijali takve i slične nagrade", kazao je Duronjić.

Na svoje kolege koje su osvojile Svetosavsku nagradu ponosni su u tri škole, dvije srednje i jednoj osnovnoj, u kojima Mira Stanišev, Nataša Vidović i Kamenko Duronjić predaju.

"Ovo je prva Svetosavska nagrada za Medicinsku školu Doboj, tj. za profesoricu Miru Stanišev kao znak priznanja za njen dugogodišnji uspješan rad. Mi smo ponosni što takav jedan profesor radi u našoj školi. Ona je radila zajedno sa timom škole na monografiji naše škole, koja ima šezdesetogodišnju tradiciju", kaže Milena Damjanović, direktorka Medicinske škole.

"Ovo je najveća nagrada koju može da dobije jedan prosvjetni radnik, samim time ja mislim da to govori nešto i o školi, o samoj promociji škole, a govori puno i roditeljima naših budućih učenika. Znači da je Tehnička škola pravo mjesto za nastavak školovanja", izjavio je Dragan Dostanić, direktor Tehničke škole.

"Nataša je neko ko radi s uvjerenjem da sve što radi, da će to djeci značiti u njihovom daljem napretku i radu, koristi različite metode koje primjenjuje u nastavi,  a to se vidi i u rezultatima koje su njeni učenici ostvarili na takmičenjima", navela je Stana Kujundžić, nastavnica matematike u OŠ "Milan Rakić" Velika Bukovica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije