Obrazovanje

Danilo Kovač za "Nezavisne": Nastavnici su stub svakog društva

Danilo Kovač za "Nezavisne": Nastavnici su stub svakog društva
Foto: Ustupljena fotografija | Danilo Kovač za "Nezavisne": Nastavnici su stub svakog društva

Danilo Kovač, profesor u banjalučkoj Gimnaziji i viši asistent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, jedan je od dobitnika Svetosavske nagrade, koja se dodjeljuje za postignute rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja, a dodjeljuje je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Doprinos razvoju škole, profesionalni razvoj nastavnika, te različiti nastavni i vannastavni projekti, samo su neki od kriterijuma za dodjelu ove nagrade.

"Imao sam sreću da predajem sjajnim i motivisanim gimnazijalcima, te mi nije bilo teško koordinisati njihove raznovrsne aktivnosti. Nagrada koja nosi naziv po našem velikom svetitelju za mene predstavlja izuzetnu čast, ali i obavezu da na najbolji mogući način prenosim znanja budućim generacijama", istakao je Kovač.

On je naglasio da lično poznaje više nastavnika koji se možda ne mogu pohvaliti ovim formalnim priznanjima, ali marljivim radom u svojoj učionici daju izuzetno značajan doprinos u obrazovanju budućih generacija.

"Kada je riječ o mojim daljim planovima i ciljevima, nakon odbrane doktorata, planiram se posvetiti studentima istorije, koje pripremam za njihov pedagoški rad. Oblikovanje  budućih nastavnika predstavlja veliki izazov, naročito u zemljama našeg regiona u kojima se obrazovanju ne pridaje značaj koji ono zaslužuje. Budući da iskreno vjerujem da su nastavnici stub svakog društva, radujem se projektima koje pripremam sa svojim učenicima i studentima", rekao je on.

Kovač je dobitnik mnogobrojnih nagrada, a neke od njih vrijedne su pomena, kao što je nagrada za istorijska istraživanja Fondacije "Slobodan S. Begović" dodijeljena na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

"Nastavna praksa koju sam realizovao sa svojim učenicima 2021. godine proglašena je za jednu od najinovativnijih u BiH. Takođe sam proglašen za jednog od najboljih nastavnika bivše Jugoslavije, a potom mi je dodijeljena Zlatna značka Kulturnoprosvjetne zajednice Srbije. Prošle godine sam izabran za najinovativnijeg strednjoškolskog nastavnika u BiH", rekao je on, te je tako odgovorio na pitanje o dosadašnjim nagradama.

Kovač je sa najboljim prosjekom u svojoj generaciji diplomirao na Odsjeku za istoriju Filozofskog fakulteta u Banjaluci, a na istom odsjeku završio je master studije iz oblasti opšte savremene istorije.

Druge master studije, iz oblasti metodike nastave istorije, završio je na britanskom Institutu za obrazovanje Univerzitetskog koledža u Londonu.

Pohađao je međunarodne seminare i obuke u Berlinu, Buhenvaldu, Peronu, Rimu, Parizu i Kanu. Boravio je na studijskim putovanjima na univerzitetima u Versaju, Sorboni, Beču i Trstu.

Dobitnik je grantova i stipendija britanske, ruske i francuske vlade, te Američke akademije u Rimu. Trenutno je doktorand i stipendista Univerziteta "La Sapijenca" u Rimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije