Obrazovanje

Gradnja škole u Crkvini počinje u septembru

Gradnja škole u Crkvini počinje u septembru
Gradnja škole u Crkvini počinje u septembru

ŠAMAC - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je danas da će početkom septembra početi gradnja škole u Crkvini kod Šamca i da će biti otvorena prije završetka školske godine.

Mutabdžija je nakon razgovora sa načelnikom opštine Šamac Savom Minićem i predsjednikom Skupštine opštine Predragom Marinkovićem, te direktorom Osnovne škole "Crkvina" Marom Đokić, izjavio da je riječ o 235 učenika ove škole, te da je dogovoreno da će se nastava odvijati u područnoj školi Kruškovo Polje.

"Mislim da imamo dobru ponudu i područna škola u Kruškovom Polju je dobra osnova da se odvija bilo predmetna, bilo razredna nastava. U drugom, privatnom objektu u Crkvini organizovali bismo drugi oblik nastave. Sve zavisi od broja učenika, odnosno prevoza i određivanja druge lokacije", naveo je Mutabdžija.

On je dodao da je najvažnije za roditelje da nastava za učenike iz škole u Crkvini bude organizovana na području ove mjesne zajednice.

"Ne prevozimo ih do Šamca, nego to radimo u veoma uređenim objektima kao što je u Kruškovom Polju, s tim da ćemo zajedno sa UNICEF-om formirati određeni kutak za djecu gdje ćemo tokom septembra, a možda i oktobra, ukoliko nam to vremenske prilike budu dozvoljavale, imati šatore u kojima će biti jedan vid interaktivne nastave", rekao je Mutabdžija.

Prema njegovim riječima, u tome će učestovati partneri UNICEF-a organizacije "Vorld vižn", "Spasimo djecu" sa nastavnicima koji će učenicima osmišljavati dio nastavnog sadržaja primjeren uzrastu i ovim uslovima.

"Biće uvedene neke novine jer želimo da učenike uvedemo u nastavni proces što prije, s obzirom da je pauza od maja bila duga", dodao je Mutabdžija.

On je rekao da se nakon današnjih sastanaka sa direktorima škola u Doboju, sa predstavnicima UNDP-a i UNICEF-a u Istočnom Sarajevu, kao i u Crkvini može konstatovati da će nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području Republike Srpske početi 1. septembra osim u nekim slučajevima gdje u cijelosti neće biti obnovljen nastavni proces i odnosiće se samo dijelom na razrednu ili predmetnu nastavu.

Mutabdžija je naveo da će u svim školama u kojima je rekonstrukcija u toku biti razdvojena dva procesa - prije podne će se odvijati nastava, a popodne građevinski radovi.

Prema njegovim riječima, najveći broj škola završiće građevinske radove u toku septembra, tako da početkom oktobra mogu očekivati da će se u svim školama Republike Srpske nastava odvijati u matičnim objektima osim u Crkvini u kojoj će biti u toku izgradnja objekta.

Načelnik opštine Šamac Savo Minić rekao je da je bitno da će nastava biti organizovana u svim školama.

"Građevinski radovi na Osnovnoj školi 'Šamac' biće gotovi do 1. septembra, škola počinje u punom kapacitetu, s tim da do 5. septembra treba da bude isporučen sav namještaj i inventar", rekao je Minić.

On je dodao da nastava u Srednjoj školi počinje od 1. septembra i da će se odvijati na prvom spratu škole, po dvije smjene, kako bi se u donjim dijelovima škole mogli završiti građevinski radovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije