Obrazovanje

Malešević:Nisam prekršio zakon u vezi sa banjalučkom "Medicinskom"

Malešević:Nisam prekršio zakon u vezi sa banjalučkom "Medicinskom"
Malešević:Nisam prekršio zakon u vezi sa banjalučkom "Medicinskom"

ISTOČNO SARAJEVO - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je danas da je prosvjetna inspekcija utvrdila da nije bilo kršenja zakona prilikom upisa u banjalučku Medicinsku školu jer su upisana djeca iz Kneževa, Mrkonjić Grada, Čelinca, Laktaša i Prnjavora.

Malešević je rekao da djeca iz svih tih mjesta u kojima nema medicinskih škola teže ka Banjaluci.

"Ako direktori škola hoće da rade svoj posao, treba da čitaju Zakon i Pravilnik i vide koje su njihove obaveze, a ne da upućuju roditelje i djecu u Ministarstvo da podnose molbe. Ako roditelji podnose molbe, onda one moraju imati i određeni odgovor", rekao je Malešević novinarima u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, ovaj put odgovor je bio pozitivan za veću grupu djece koja nije dovedena iz stranih zemalja pa upisana, nego su učenici iz okoline Banjaluke, a Medicinska škola je u junu trebalo da raspiše konkurs za onaj broj djece koji je imala i ranijih godina s obzirom na interesovanje.

"Samo sam iskoristio svoje zakonsko pravo i odobrio upis te djece", rekao je Malešević, ističući da se svima izašlo u susret.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske je istakao da je očigledno da nešto drugo stoji iza ovog slučaja, ukazujući da se nije postavljalo pitanje prije dvije godine kada je upisano 46 učenika više ili prošle godine kada je upisano 49 učenika više.

"Nisam prekršio nikakav zakonski propis i ne pada mi napamet jer sam dugo u ovom poslu da bih se bavio time. Nije prekršen Pravilnik o bodovanju učenika", napomenuo je Malešević.

"Roditelji djece u Konjević polju se nisu sami pobunili... "

Kada je riječ o nacionalnoj grupi predmeta, ministar Malešević je rekao da se roditelji bošnjačke djece u Konjević Polju nisu sami pobunili i počeli sa protestima, nego je na čelu bio političar.

On je podsjetio da je nacionalna grupa predmeta uvedena 2002. godine sa privremenim sporazumom koji su potpisali entitetski ministri obrazovanja.

"Tim privremenim sporazumom definisana je nacionalna grupa predmeta, među kojima je jezik naroda. Kada je riječ o jeziku bošnjačkog naroda, u proteklom periodu sam samo insistirao na provođenju Ustava", rekao je Malešević.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske istakao je da je pokrenuo inicijativu ka najodgovornijim ljudima Republike Srpske da tu materiju razmotre i da ne bude sam odgovoran za uvođenje nacionalne grupe predmeta.

"Niti jednog momenta nisam govorio da je to bosanski ili bošnjački jezik nego sam rekao da je to jezik bošnjačkog naroda. U srpskom jeziku postoje određena pravila, poput pravila tvorbe prema kojem od Bošnjak može biti bošnjački, od Srbina srpski, a Hrvata hrvatski, a nikako se od Bošnjak ne može izvesti bosanski, to u srpskom jeziku ne postoji", naglasio je Malešević.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije