Obrazovanje

Može li novi smjer - agroturistički tehničar popraviti negativne trendove?

Može li novi smjer - agroturistički tehničar popraviti negativne trendove?
Foto: Zlatan Čekić | Može li novi smjer - agroturistički tehničar popraviti negativne trendove?

SANSKI MOST - Srednja poljoprivredna škola "Sanus futurum" od iduće školske godine uvodi potpuno novo zanimanje i radi se o smjeru agroturistički tehničar, a time se žele privući novi učenici da pohađaju ovu obrazovnu ustanovu.

Prema riječima Senada Tičevića, direktora te škole, ovo zanimanje je potpuna novina, ne samo za Unsko-sanski kanton, već i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

"Obrazovanje će trajati četiri godine, a za uvođenje novog zanimanja motivisao nas je ubrzani razvoj turizma, s posebnim naglaskom na seoski turizam. Smatramo kako Unsko-sanski kanton posjeduje sjajne uslove za razvoj takvog tipa turizma u kombinaciji s prirodom i poljoprivredom, te da se u tome krije značajna ekonomska šansa", istakao je Tičević.

Prema njegovim riječima, u proteklom periodu su uradili ogroman posao na planu kreiranja nastavno-edukativnog procesa za pomenuto zanimanje i smatraju kako je ono, sa stanovišta današnjih okolnosti, izuzetno perspektivno u budućnosti.

"Naše namjere prepoznalo je i Ministarstvo obrazovanja USK, pa će također od naredne školske godine naš internat za učenike sa strane biti potpuno besplatan", kazao je Tičević.

S obzirom na to da se bliži upisni rok, u "Sanus futurumu" se pripremaju da svršene osnovce upoznaju sa svime što nudi ova obrazovna ustanova. Budućim učenicima biće na raspolaganju i zanimanja: veterinarski tehničar, ekološki tehničar i poljoprivredni tehničar.  Ova srednja poljoprivredna škola osnovana je odmah po završetku rata i danas je jedina škola na području Unsko-sanskog kantona koja nudi učenicima obrazovne mogućnosti i školovanje u oblasti agrarne proizvodnje.

Posjeduju vlastito poljoprivredno dobro u okviru kojeg učenici stiču praktična znanja, a ono uključuje farmu muznih grla, plastenike, voćnjake i obradive površine, pa je škola u situaciji da proizvodi za sopstvene potrebe, ali i tržište.

Škola je izgrađena poslije rata uz pomoć Vlade Švedske kao jedna od najmodernijih ustanova takvog tipa u Unsko-sanskom kantonu i jedina koja školuje kadar u oblasti poljoprivrede.

U posljednjih nekoliko godina susreću se s problemom nedovoljnog broja učenika, tako da klupe u toj školi danas pohađa tek pedesetak učenika. Međutim, budući da proizvodnja hrane i poljoprivreda sve više dobijaju na značaju, očekivati je da će se negativni trendovi u narednom periodu popraviti, smatraju u "Sanus futurumu".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije