Obrazovanje

Nabavljeno preko 2.000 računara škole

Nabavljeno preko 2.000 računara škole
Foto: Vlada KS | Nabavljeno preko 2.000 računara škole

SARAJEVO - Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je u 2022. godini i 2023. godini realiziralo najveću nabavku informatičke opreme za informatičke kabinete u osnovnim i srednjim školama u ukupnoj vrijednost od 2,7 miliona KM.

U ovo periodu nabavljeno je ukupno 2.050 novih računara, a Ministarstvo je u cilju unaprijeđenja postojećih računara izvršilo nabavku i 1.700 brzih memorijskih SSD diskova, čime su znatno poboljšane performance računarske opreme u osnovnim i srednjim školama. Kabineti informatike su u potpunosti obnovljeni i opremljeni u skladu s najnovijim trendovima, prema zahtjevima i utvrđenim standardima.

„Ministarstvo kontinuirano ulaže u unapređenje školske infrastrukture i kroz projekt izgradnje računarskih mreža. U okviru projekta digitalizacije i informatizacije škola, poduzete su aktivnosti i na unapređenju računarskih mreža u objektima osnovnih i srednjih škola, te je u skladu s tim do sada u 27 osnovnih i srednjih škola ugrađena nova računarska mreža. Ulaganje u školsku infrastrukturu u svrhu osiguranja boljih i ljepših uvjeta za učenike, nastavit će se i u narednom periodu, jer naša djeca su na prvom mjestu. Ministarstvo i Vlada razumiju prioritete, a zahvalnost upućujemo i Skupštini Kantona Sarajevo koja kroz budžet prepoznaje i podržava ovakvo opredjeljenje“, poručili su iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije