Obrazovanje

Njemački učitelji protiv inkluzivne nastave

Njemački učitelji protiv inkluzivne nastave
Njemački učitelji protiv inkluzivne nastave

BERLIN - Njemačka je nedavno od nadležne komisije Ujedinjenih nacija (UN) dobila kritike, zato što sprovođenje UN Konvencije o inkluzivnoj nastavi, koju je Berlin potpisao, sporo napreduje.

Jedna reprezentativna anketa Instituta "Forsa" pokazuje da njemački učitelji, u ogromnom procentu, obijaju mogućnost zajedničke nastave zdrave i invalidne djece, prenose njemački mediji.

Većina učitelja, njih 57 odsto, smatra, do duše, da je to dobra ideja, ali samo ako se ima dovoljno para i personala, ali je 41 odsto njih čak i pod takvim uslovima protiv inkluzije i vjeruje da je smislenije, ukoliko invalidna djeca idu u specijalne škole.

Posebno protiv inkluzije su učitelji u gimnazijama i njih 47 odsto je isključivo protiv zajedničke nastave zdrave i invalidne djece.

Njemački  Insitut za istraživanje javnog mnjenja "Forsa" sproveo je anketu među nastavnim kadrom koja pokazuje da su skoro svi učitelji za to da i u budućnosti postoje i opstanu specijalne škole za invalidnu djecu, čak i za onu koja bi se relativno lako mogla uklopitu u redovnu nastavu sa zdravom djecom.

Svega dva odsto njemačkih učitelja je, međutim, mišljenja da bi specijalne škole u budućnosti trebalo da budu ukinute.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije