Obrazovanje

Novi kolektivni ugovor za djelatnost visokog obrazovanja

Novi kolektivni ugovor za djelatnost visokog obrazovanja
Foto: Vlada KS | Novi kolektivni ugovor za djelatnost visokog obrazovanja

SARAJEVO - Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i predsjednik Sindikata UNSA, Amir Zahirović potpisali su novi kolektivni ugovor za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na Univerzitetu u Sarajevu.

Svečanom činu potpisivanja prisustvovali su i ministrica za visoko obrazovanje, nauku i mlade, Adna Mesihović, ministar finansija, Afan Kalamujić, pomoćnica za visoko obrazovanje Dženita Viteškić i potpredsjednik Sindikata, Esad Pepić.

Novim Kolektivnim ugovorom zadržana su dosadašnja prava akademskog, naučnoistraživačkog i nenastavnog osoblja, a novina je da je uvećan koeficijent za obračun plaća radnicima UNSA.

"Posvećeno radimo kako bi poboljšali status svih radnika u Kantonu Sarajevo. Nakon što smo potpisali kolektivne ugovore sa osnovnim i srednjim obrazovanjem, zadovoljan sam što smo isto uradili i za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na UNSA. Unapređenje obrazovanja ostaje jedan od prioriteta Vlade KS, kako kroz poboljšanje statusa radnika, tako i kroz izgradnju i unapređenje infrastrukture", rekao je premijer Uk.

Ministrica Mesihović je istakla da je Vlada KS pokazala odlučnost za nastavak ulaganja u visoko obrazovanje, nauku, naučnoistraživački rad i mlade, što će unaprijediti sam razvoj ovih sektora u KS.

“Na samim pregovorima predložila sam povećanje koeficijenata nižim i višim asistentima i onima s doktoratom za pet posto, i to nakon što sam utvrdila da su velike razlike u platnim razredima ove kategorije zaposlenih na UNSA i docenata kao sljedeće kategorije. Ovu kategoriju zaposlenih na Univerzitetu čine mladi i perspektivni kadrovi i ovo je način da ih motivišemo da ostanu u Bosni i Hercegovini. Ne smijemo zaboraviti da ovakva ulaganja predstavljaju investiciju koja nam dugoročno može donijeti i unapređenje obrazovnih i naučnoistraživačkih procesa, te motivisati akademsko, naučnoistraživačko i nenastavno osoblje da studentima pruže još kvalitetnije obrazovne i administrativne procese na Univerzitetu u Sarajevu", rekla je ministrica Mesihović.

Ministar Kalamujić je naglasio da mu je posebno drago da je konstruktivan dijalog sa Sindikatom rezultirao potpisivanjem Kolektivnog ugovora koji će između ostaloga osigurati i podršku mladim naučnicima. Istakao je i da će Ministarstvo finansija pratiti i osigurati potrebna sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije