Obrazovanje

Poziv za upis budućih prvačića

Poziv za upis budućih prvačića
Poziv za upis budućih prvačića

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske pozvalo je roditelje čija su djeca dorasla za upis u prvi razred da se jave osnovnim školama, kojima pripadaju prema definisanim upisnim područjima, radi evidencije i određivanja termina testiranja, odnosno provođenja procedure upisa.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Srni je rečeno da će  evidentiranje i upis djece biti obavljen u aprilu i maju.

Prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, u prvi razred upisuju se djeca koja do 1. septembra tekuće godine navršavaju šest godina i koja su psihofizički sposobna za praćenje i savladavanje vaspitno-obrazovnog programa u školi, a u prvi razred školske 2015/2016. godine upisuju se djeca koja su rođena 2009. godine. 

U prvi razred mogu da se upišu i djeca koja do kraja tekuće godine navršavaju šest godina, a za koju komisija utvrdi fizičku i psihičku zrelost, kao i djeca koja imaju više od šest godina, a koja zbog bolesti ili drugih razloga nisu bila upisana u školu. 

Zakonom je definisano i da su roditelji dužni da u propisanom roku upišu dijete u osnovnu školu, brinu se da redovno pohađa nastavu i obavlja druge školske obaveze. 

Jedinica lokalne samouprave dostavlja školama spisak djece dorasle za upis u prvi razred.

Na zahtjev škole, nadležni centar za socijalni rad dostavlja podatke koje posjeduje o djeci bez adekvatnog roditeljskog staranja koja nisu upisana u matičnu knjigu rođenih, kao i o djeci štićenicima centra koji pripadaju upisnom području škole, do početka upisa u prvi razred škole. 

Škola evidentira djecu doraslu za upis u prvi razred na osnovu rodnog lista djeteta i potvrde o mjestu prebivališta u prisustvu roditelja ili staratelja, zatim se obavlja ljekarski pregled i nakon toga vrši se testiranje djece.

Stručna služba škole dogovara sa roditeljima ili starateljima termine za obavljanje ljekarskih pregleda i testiranja za svakog učenika.

Za upis učenika u prvi razred potrebno je: ljekarsko uvjerenje izdato od nadležne zdravstvene ustanove kojim se procjenjuje zdravstvena sposobnost djeteta za polazak u školu, izvod iz matične knjige rođenih i potvrda o mjestu prebivališta izdata od nadležnog organa.

Sve javne škole imaju upisno područje koje utvrđuje ministar, na prijedlog jedinice lokalne samouprave. 

Javne škole dužne su da prilikom upisa učenika poštuju upisna područja, a Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske može na zahtjev roditelja, u opravdanim slučajevima, odobriti da dijete bude upisano u školu čijem upisnom području ne pripada, radi zaštite prava djeteta ili ako je to u najboljem interesu djeteta. 

Pravo roditelja da dijete upiše u školu kojoj po upisnom području ne pripada ograničeno je mogućnostima i uslovima rada škole koju bi dijete trebalo da pohađa i škole koju želi da pohađa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije