Obrazovanje

Smanjen kadar u srednjim školama u Srpskoj

Smanjen kadar u srednjim školama u Srpskoj
Foto: ilustracija | Smanjen kadar u srednjim školama u Srpskoj

BANJALUKA - U srednjim školama u Srpskoj na početku ove školske godine broj zaposlenih nastavnika je iznosio 3.780, što je u odnosu na školsku 2022/2023. manje za 6,6 odsto.

Naime, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj nastavnika prikazan u ekvivalentu pune zaposlenosti u srednjim školama iznosio je 2.932,4 nastavnika.

"Sa punim radnim vremenom na neodređeno vrijeme zaposleno je 1.955, dok je na određeno zaposleno 177 nastavnika", navode iz Zavoda.

Kada je riječ o nastavnicima sa nepunim radnim vremenom, njih 770 je zaposleno na neodređeno radno vrijeme, dok je na određeno zaposleno 878 nastavnika.

Takođe, kako dodaju, najviše zaposlenih je u srednjim tehničkim školama, zatim u gimnaziji, a odmah nakon gimnazije su umjetničke škole.

Kako je za "Nezavisne novine" istakao Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, u školama je zaposleno tačno onoliko nastavnika koliko dozvoljavaju propisi u Srpskoj.

"Mi kao sindikat moramo da sačuvamo svako radno mjesto u školama. Nesporna je činjenica da je djece sve manje, ali radnicima poslodavac mora da obezbijedi posao", kazao je Gnjatić.

Prema njegovim riječima, potrebno je redovno praćenje situacije u školama što se tiče zaposlenosti nastavnika.

"Potrebno je pratiti situaciju u školi, odnosno ne treba radnika dovesti u situaciju da bude proglašen tehnološkim viškom", kazao je Gnjatić.

Naime, prema podacima Zavoda, na početku školske 2023/2024. godine 34.825 učenika pohađalo je srednje škole u Republici Srpskoj.

"Što se tiče vrste srednje škole, najveći broj učenika pohađao je stručne tehničke škole, njih dvije trećine. Gimnaziju je pohađalo 17,3 odsto učenika, stručne škole 15,3 odsto, umjetničke škole 0,9 odsto, vjerske škole 0,3 odsto, dok je škole za djecu sa poteškoćama u razvoju pohađalo 0,2 odsto učenika", stoji u podacima.

Takođe, kako se navodi u podacima, privatne srednje škole pohađalo je 820 učenika.

"Od toga, u gimnazije je upisano 32,8 odsto, stručne tehničke škole 58,4 odsto  i vjerske škole 8,8 odsto  učenika", navode oni.

Takođe, kako dodaju, u toku 2022/2023. godine 409 učenika promijenilo je školu, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 5,1 odsto.

"Odlazak u drugu školu u Republici Srpskoj je razlog promjene škole za skoro dvije trećine učenika", navode oni.

Kako ističu, srednju školu, na kraju školske 2022/2023. godine, završila su 9.432 učenika.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije