Obrazovanje

Šteta na školama u Doboju šest miliona KM

 Šteta na školama u Doboju šest miliona KM
Šteta na školama u Doboju šest miliona KM

BANJALUKA - Šteta na obrazovnim ustanovama u Doboju uzrokovana poplavama iznosi 5.840.339 KM, pokazuju preliminarne procjene Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Najveću štetu u ovom gradu pretrpio je Saobraćajni fakultet, čija je vrijednost procijenjena na 1.755.395 KM, šteta u osnovnim školama je 2.633.119 KM, na srednjim 770.000 KM, dok su poplave u predškolskim ustanovama napravile štetu od 681.885 maraka.

Resorni ministar Goran Mutabdžija kazao je juče kako svi direktori predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola i privatnih i javnih fakulteta imaju zadatak da do petka dostave projektnu dokumentaciju koja obuhvata opis potrebnih sanacionih radova, od elektro do građevinskih, zamjene parketa i ostale opreme sa okvirnim troškovima.

Na ovaj način, kako je rekao, stvoriće se jasna vizija potreba u ovim objektima kao i transparentnost u radu.

"Tražimo direktan kontakt između škola i donatora bez posrednika, s tim da samo Republički štab Civilne zaštite i Gradski štab Crvenog krsta treba obavijestiti o iznosu donacije, kako bi procedura bila maksimalno pojednostavljena", kazao je Mutabdžija.

Kada su u pitanju finansijska sredstva, ministar je pojasnio kako za to služi jedinstveni račun Vlade RS, gdje je samo potrebno navesti instituciju i grad kojem se sredstva doznačavaju.

O pitanju redovnog polaska učenika u dobojske škole u narednoj školskoj godini nije smio davati nikakve prognoze, ali je poručio kako je obaveza svake države da obezbijedi redovno i kvalitetno obrazovanje, za šta će se Republika Srpska maksimalno potruditi.

"To ćemo brže i jednostavnije uraditi ukoliko budemo imali pomoć", kazao je Mutabdžija.

Na konferenciji za medije bili su i predstavnici nekoliko humanitarnih organizacija iz regiona i Evrope, koji su od početka poplava pomagali ustanovama u Doboju, a koji su obećali kako će se i u narednom periodu truditi da pomažu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije