Svijet

Aktivisti platili kartu pola miliona dolara da bi vrijeđali Bajdena zbog Gaze

Aktivisti platili kartu pola miliona dolara da bi vrijeđali Bajdena zbog Gaze
Foto: Tanjug | Aktivisti platili kartu pola miliona dolara da bi vrijeđali Bajdena zbog Gaze

NJUJORK – Džo Bajden, američki predsjednik i njegova dva demokratska prethodnika Barak Obama i Bil Klinton održali su debatu u Njujorku, na kojoj su se cijene ulaznica, kako piše CNN, kretale od 250 dolara do pola miliona dolara.

Cijeli događaj pratili su protesti Bajdenovih glasača, koji su ljuti zbog toga što SAD, kako oni tvrde, podržavaju Izrael uprkos tome što je nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael ubijeno više od 30 hiljada Palestinaca u protivakciji izraelske vojske (IDF).

Jedan gledalac iz publike je u jednom trenutku povikao "sram te bilo Džo Bajdene", referišući se na Bajdenovu politiku u Gazi, a nakon što ga je jedan protestant nekoliko puta prekidao tokom govora, Obama mu je uzvratio "ne možeš samo pričati, moraš malo i slušati", te je dodao da se tako ponašaju glasači Donalda Trampa, Bajdenovog izvjesnog protivkandidata na novembarskim izborima. 

Trojica političara su bijesnoj publici pokušali objasniti da je situacija na terenu u  Gazi komplikovana i da je potrebno imati širu perspektivu, a ukazali su na sve mjere i aktivnosti koje su preduzeli kako bi olakšali položaj palestinskih civila.

Američki analitičari su ranijih mjeseci ukazivali na to da je bilo očekivano da će Izrael žestoko odgovoriti nakon što su hamasovi teroristi ubili 1,3 hiljada izraelskih civila, od kojih su mnogi mučeni, silovani, osakaćeni, pa čak i obezglavljeni. Oni, takođe, ističu da je Hamas računao na takvu reakciju Izraela, što će SAD dovesti u nemoguću situaciju da ne može braniti Izraelu pravo da se brani a da istovremeno ne mogu ostaviti palestinske civile na milost i nemilost izraelskih bombi. Cijela situacija dodatno je zakomplikovana činjenicom da je u Rafi, najvećem gradu u Pojasu Gaze trenutno pod kontrolom Hamasa, zavladala glad i zarazne bolesti jer se na malom prostoru nalazi više od milion civila, među kojima ima mnogo žena i djece.

Bajden, koji ima 81 godinu, suočio se sa skepsom dijela birača zbog godina i koliko je u stanju da izdrži drugi četvorogodišnji mandat. Nedavne ankete Reuters/Ipsosa pokazuju da je njegov rejting odobravanja na 40 odsto i u tijesnoj trci sa 77-godišnjim Trampom uoči izbora 5. novembra.

Demonstracija podrške Bajdenovih prethodnika na ovom događaju trebalo je da pokaže jedinstvo stranke i snagu prikupljanja donacija za izbornu kampanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije