Svijet

Amerika neće ići u novi kopneni rat u Iraku

Amerika  neće ići u novi kopneni rat u Iraku
Amerika neće ići u novi kopneni rat u Iraku

VAŠINGTON - Američki predsjednik Barak Obama izjavio je danas da neće obavezati oružane snage SAD da se bore u novom kopnenom ratu u Iraku, jer Vašington može upotrebiti mnogo efikasnije načine za eliminaciju prijetnje od militantne organizacije "Islamska država".

"Kao vaš vrhovni komandant neću obavezati naše oružane snage da se bore u novom kopnenom ratu u Iraku", naglasio je Obama u televizijskom obraćanju liderima američke Centralne komande u vazduhoplovnoj bazi "Mekdil" u Tampi u američkoj saveznoj državi Florida.

Obama je istakao da je mnogo važnije da SAD iskoristi svoje jedinstvene sposobnosti kao doprinos u borbi protiv "Islamske države", uključujući vazduhoplovnu nadmoć, tehničku pomoć i koordinaciju akcija međunarodne koalicije od 40 država.

Četrdesetak zemalja, uključujući desetak arapskih država, ušlo je u koaliciju radi pomoći u borbi protiv militanata u Iraku i Siriji.

"Islamska država" kontroliše velike dijelove Iraka i Sirije i, prema procjenama američke Centralne obavještajne agencije, ova organizacija ima oko 30.000 boraca u regionu.

Od početka avgusta, američki borbeni avioni izvršili su oko 160 udara iz vazduha na položaje "Islamske države" u Iraku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije