Svijet

Arapsko more puno ratnih brodova, sada stiže i "Ruzvelt"

Arapsko more puno ratnih brodova, sada stiže i "Ruzvelt"
Arapsko more puno ratnih brodova, sada stiže i "Ruzvelt"

Američki nosač aviona "Teodor Ruzvelt" ide prema vodama Jemena gdje će se pridružiti drugim američkim brodovima spremnim da presretnu bilo koji iranski brod koji nosi oružje pobunjenim Hutima u Jemenu, javio je AP pozivajući se na neimenovani izvor mornarice SAD.

Američka mornarica povećava svoje prisustvo u Adenskom zalivu i južnom Arapskom moru usred izvještaja da konvoj iranskih brodova možda ide prema Jemenu da naoruža Hute.

Huti se bore protiv jemenske vlade u naporu da preuzmu kontrolu nad zemljom, podsjetio je AP.

U regionu se već nalazi 9 američkih brodova, uključujući krstarice i razarače, rekao je neimenovani izvor.

Vašington odbija navode da su brodove poslali kako bi spriječili iransku dopremu oružja. Oni su to naveli kao dio "pomorske bezbjednosne operacije".

"Nosač aviona 'Teodor Ruzvelt' i krstarica 'Normadija' su se pridružili američkim snagama da bi sprovodili pomorske bezbjednosne operacije u Arapskom moru, Adenskom zalivu, moreuzu Bab el Mandeb i južnom dijelu Crvenog mora", stoji u saopštenju američke mornarice.

Kao razlog ovog poteza naveli su "trenutnu nestabilnu situaciju u Jemenu" i to nakon što je jedan američki dnevni list naveo riječi zvaničnika Pentagona da se devet ratnih iranskih brodova uputilo prema ovoj državi.

Teheran nije komentarisao ove optužbe, iako su priznali da su njihovi brodovi u regionu kako bi pomogli u borbi protiv pirata.

Koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, među kojima je i SAD, već je nametnula pomorsku blokadu oko Jemena, pored konstantnog bombardovanja zemlje kako bi zadali udarac pobunjeničkim Hutima.

Posljednji od napada je kad je koalicionim vazdušnim udarima pogođeno skladište raketa u Sani, tokom kojih je poginulo 38, a ranjeno je 532 ljudi.

Saudijska Arabija je, zajedno sa saveznicima, 26. marta počela vazdušne udare u Jemenu, kako bi odbranila vladu predsjednika Abd-Rabua Mansura Hadija od napredovanja Huta.

Hadi, koji se februaru sklonio u Aden nakon što je pobjegao iz Sane, utočište je potražio Rijadu, u jeku ofanzive šiitskih pobunjenika, koja je nastavljena uprkos vazdušnim udarima.

Visoki zvaničnik šiitskih pobunjenika u Jemenu odbacio je mogućnost da se izabrani predsjednik Abd-Rabu Mansur Hadi, koji uživa saudijsku podršku, vrati u zemlju, optuživši ga za izdaju.

Iranski predsjednik Hasan Rohani oštro je kritikovao Saudijsku Arabiju za davanje finansijske pomoći i oružja teroristima u Siriji, Libanu i Iraku, i upozorio kraljevsku porodicu u Rijadu da će "žnjeti mržnju koju su posijali u Jemenu".

"Zašto bombardovati nevine, jemenski narod, koje ciljeve slijedite, hoće li vam ubijanje djece donijeti moć? Zasadili ste sjeme mržnje na ovim prostorima i vidjećete odgovor prije ili kasnije. Ne bombardujte djecu, starce i žene u Jemenu, napadi na potlačene donijeće sramotu za agresora", poručo je Rohani kraljevskoj porodici.

Jedna od najsiromašnijih i najnasilnijih država na Bliskom Istoku ima stratešku važnost za regionalne "igrače" i za najopasnije terorističke grupe.

Velike sile su, kao i uvijek, podijeljenog mišljenja oko vojne intervencije u Jemenu. Zapadne zemlje podržavaju takvu odluku dok se Rusija i Iran protive bombardovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije