Svijet

Bajden Mlađi u sukobu interesa?

Bajden Mlađi u sukobu interesa?
Bajden Mlađi u sukobu interesa?

VAŠINGTON - Odluka Hantera Bajdena, najmlađeg sina američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena, da postane jedan od direktora u najvećoj privatnoj ukrajinskoj gasnoj kompaniji "Burizma" izaziva oprečne reakcije širom svijeta.

Mada formalno gledano odluka ne predstavlja sukob interesa, jer zakoni SAD ne regulišu pitanje poslovnih interesa rodbine funkcionera u Bijeloj kući, većina se slaže da je odluka u najmanju ruku problematična, s obzirom na to da je potpredsjednik Bajden neko ko se u američkoj administraciji tijesno bavi Ukrajinom.

Mlađi Bajden je počeo da radi za "Burizmu" nekoliko sedmica nakon što je potpredsjednik Bajden u aprilu posjetio Ukrajinu i založio se za veću pomoć toj zemlji tokom razgovora s novoizabranim ukrajinskim predsjednikom. Bijela kuća je negirala da se u ovom slučaju radi o sukobu interesa.

"Hanter Bajden i bilo koji drugi član porodice Bajden su obični građani. Njihov izbor firme u kojoj će raditi ne znači da administracija podržava tu kompaniju niti da to čine predsjednik ili potpredsjednik", rekao je Džej Karni, portparol Bijele kuće, kako prenosi "Hafington Post".

Kako piše magazin "Time", odluka bi postala sporna ako bi bilo eksplicitno dokazano da mlađi Bajden utiče na politiku Bijele kuće prema Ukrajini, što je, kako pišu, teško dokazati. Najbliže tome je, piše "Times", nedavno otkrivena informacija da se Bajdenovo imenovanje u maju ove godine vremenski poklapa s lobističkom kampanjom "Burizme" u američkom Kongresu o politikama za jačanje energetske nezavisnosti Ukrajine.

Međutim, američki mediji otkrili su još neke zanimljive činjenice, kao na primjer da su dva najveća gasna polja koja "Burizma" posjeduje na teritoriji koju kontrolišu proruske snage. Jedno od njih je na Krimu, koji je sada u sastavu Rusije. Prema pisanju "Washington Timesa", njime upravlja "KrymTopEnergoServis", "Burizmina" kćerka firma. Drugo polje je u rejonu Harkova, teritorije koju kontrolišu proruski separatisti, kojim upravlja druga "Burizmina" kćerka firma "Esco-Pivnich". "Washington Times" ukazuje na paradoks da će mlađi Bajden ispred "Burizme" morati razgovarati s Rusijom na Krimu, čiju aneksiju Bijela kuća ne priznaje, i sa separatistima na istoku Ukrajine, koje Bijela kuća smatra odmetnicima od legalne ukajinske vlasti.

I ne samo to. Magazin "Forbes" je još 2012. godine pisao da je direktor "Burizme" Nikolaj Zločevskij, bivši ministar ekologije u vladi koju je podržavao svrgnuti proruski ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, i predstavnik Janukovičeve Partije regiona, bez čije saglasnosti nije bilo moguće imenovati Bajdena. Zbog svega toga, kako pišu američki mediji, postoje spekulacije da je ponuda Bajdenu pokušaj proruskih biznismena da zaštite "Burizmu" od zapadnih sankcija i omoguće joj nesmetano poslovanje.

"Burizma" ima polja na Krimu i dijelu istočne Ukrajine gdje vlast drže pobunjenici

Analitičari Olivijer Noks i Meredit Šoner su na portalu Yahoo News izjavili da razlog za dovođenje Bajdena leži u činjenici da "Burizma" ima dozvole za eksploataciju gasa u bazenu Dnjepra, posebno u Donjecka.

Iako se Zločevskijevo ime više ne navodi na zvaničnom sajtu "Burizme", američka federalna agencija "U.S. Securities and Exchange", kao i kiparske vlasti, su objavile podatak da Zločevskij idalje posjeduje značajan udio u vlasništvu "Burizme" preko svoje kiparske firme "Brociti Investments Limited".

"Wall Street Journal" je objavio da je u Odboru direktora, uz Bajdena, i Devon Arčer, kućni prijatelj Kristofera Hajnca, koji je sin supruge američkog državnog sekretara Džona Kerija. Oni su i partneri i poslovni saradnici u američkoj konsultantskoj firmi "Rosemont Senaca". Ukrajinski mediji su, kako prenosi "Times", pisali da je u Odboru direktora "Burizme" i Aleksandar Kvasinevski, bivši poljski predsjednik.

Iako postoje različite spekulacije o motivima i razlozima za imenovanja, svi se manje-više slažu da ovo nema puno veze ni s američkom ni s ruskom politikom, već da je motiv isključivo novac koji se može zaraditi u trgovini ukrajinskim gasom. Kontroverzni kanadski "zviždački" sajt Global Research ističe da je "Burizmi", kao i svakoj drugoj kompaniji na prvom mjestu profit, te da će u slučaju rasta cijena gasa "Burizma" više zarađivati, a u slučaju pada cijena, pašće i profit svih vlasnika i direktora "Burizme", bez obzira na to dolaze li oni iz SAD, EU, Ukrajine, Rusije ili neke treće zemlje. Sajt spekuliše da nastavak rata u Ukrajini i pooštravanje krize dovode do rasta cijene gasa, čime posredno ukazuje i na motivaciju zainteresovanih strana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije