Svijet

Beč: "Noćni vukovi" položeni vijence na spomenik sovjetskim vojnicima

Beč: "Noćni vukovi" položeni vijence na spomenik sovjetskim vojnicima
Beč: "Noćni vukovi" položeni vijence na spomenik sovjetskim vojnicima

BEČ - Oduševljene pristalice dočekale su u austrijskoj prijestonici Beču članove ruskog bajkerskog kluba "Noćni vukovi", koji su položili vijence na spomenik sovjetskim vojnicima koji su oslobodili Beč od nacista.

"Noćni klubovi" obilježavaju 70 godina od pobjede ruskih i savezničkih snaga nad nacističkom NJemačkom u Drugom svjetskom ratu vožnjom od Moskve sa konačnom destinacijom Berlinom 9. maja.

Iako je Poljska zabranila ulaz "Noćnim vukovima", ruski bajkeri su uz više desetina pristalica srdačno dočekani juče u Beču.

Bajkeri su noseći ruske zastave na motorima došli do centralnog trga u Beču do spomenika podignutog u čast poginulim sovjetskim oslobodiocima Beča.

Oni su uz pomoć vojnika ruske ambasade položili vijence na spomenik, koji su podigli Sovjeti nakon oslobođenja Beča.

Portparol policije Patrik Majerhofer rekao je da je policija pratila bajkere do Beča iz slovačke prijestonice Bratislave.

Prema procjenama policije, oko spomenika okupilo se oko 500 ljudi, navodi AP.

Bajkeri su nosili majice sa likom ruskog predsjednika Vladimira Putina, kao i natpisima "Zaustavite rusofobiju" i "Mi smo braća i sestre - ne ratovima".

Među okupljenima bio je i ruski ambasador u Beču Sergej Nečajev, koji je zahvalio austrijskim vlastima što su omogućili ovaj događaj.

"Bajkeri su ovdje samo da odaju poštu palim vojnicima koji su dali živote za oslobođenje Austrije", rekao je Nečajev novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije