Svijet

Bijela kuća protiv širenja Kineske teritorije

Bijela kuća protiv širenja Kineske teritorije
Bijela kuća protiv širenja Kineske teritorije

VAŠINGTON - Nova američka administracija predsjednika Donalda Trampa poručila je danas da će SAD spriječiti Kinu da zauzima teritoriju u međunarodnim vodama Južnog kineskog mora.

"Mislim da će SAD osigurati da zaštitimo svoje interese u toj oblasti. Ukoliko su ta ostrva u međunarodnim vodama i nisu dio Kine, onda ćemo osigirati da branimo tu teritoriju da je ne zauzme neka druga zemlja", rekao je portparol Bijele kuće Šon Spajser.

Spajser je odgovorio na pitanje da li je Tramp saglasan sa komentarima kandidata za funkciju državnog sekretara Reksa Tilersona koji je izjavio 11. januara da se Kini ne smije dozvoliti pristup ostrvima koje je izgradila u spornim vodama Južnog kineskog mora.

Tilersonovi komentari izrečeni u Senatu dovele su do toga da kineski državni mediji navedu da će SAD morati da "krenu u rat" kako bi Kini zabranile pristup ostrvima na kojima je Peking izgradio duge piste i postavio oružane sisteme.

"Kini ćemo poslati jasan signal da se, kao prvo, prestane sa gradnjom ostrva i drugo, da pristup tim ostrvima neće biti dozvoljen", izjavio je Tilerson pred Senatom. On nije precizirao šta bi moglo biti učinjeno da bi se Kini uskratio pristup ostrvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije