Svijet

Brejvik odbija da govori o Srbinu sa kojim se sastao u Liberiji

Brejvik odbija da govori o Srbinu sa kojim se sastao u Liberiji
Brejvik odbija da govori o Srbinu sa kojim se sastao u Liberiji

OSLO - Anders Bering Brejvik, kome se sudi za masakr 77 ljudi u Norveškoj, odbio je danas da govori o svojim kontaktima s drugim ekstremnim nacionalistima koji su doveli do osnivanja grupe "Kraljevi templari" kojoj tvrdi da pripada.

"Ne želim da se izjasnim o tome", odgovorio je Brejvik više puta na uporna pitanja tužiteljke Inge Bejer Eng, prenose svjetske agencije.

U svom manifestu od 1.500 stranica emitovanom na dan napada, 33-godišnji desničarski ekstremista naveo je da je pripadnik antiislamske militantne gripe "Kraljevi templari", koju je sa još tri osobe osnovao 2002. u Londonu.

Norveška policija nikada nije uspjela da dokaže postojanje te grupe.

Brejvik je u obraćanju sudu u utorak rekao samo da je 2001. "slučajno" na internetu stupio u kontakt sa jednom osobom i da je taj kontakt bio okidač za osnivanje te grupe.

On je potvrdio i da se u Liberiji sastao sa jednim srpskim ekstremnim nacionalistom, ali je odbio da navede ime te osobe i razloge susreta.

"Ne želim da iznesem informacije koje bi mogle da dovedu do novih hapšenja", kazao je.

Policija, međutim, vjeruje da je riječ o Miloradu Ulemeku Legiji, mada norveške vlasti nisu sigurne da su se njih dvojica zaista srela.

Pitanje postojanja "Kraljeva templara" ključno je za ocjenu Brejvikovog psihičkog stanja, odnosno za odluku da li će on biti poslat u zatvor ili u psihijatrijsku ustanovu.

Brejvik je 22. jula 2011. godine u centru Osla i par sati kasnije u omladinskom kampu Radničke partije na obližnjem ostrvcu Utoja ubio 77 ljudi.

Njemu je u ponedjeljak u Oslu počelo suđenje, na kojem je priznao da je izveo napade, ali je odbacio krivičnu odgovornost, tvrdeći da je djelovao u samoodbrani.

Brejvik je svoj zločin u utorak nazvao "najspektakularnijim političkim napadom koji je jedan nacionalista počinio nakon Drugog svjetskog rata".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije