Svijet

Dalaj lama razgovara sa Pekingom o povratku na Tibet

 Dalaj lama razgovara sa Pekingom o povratku na Tibet
Dalaj lama razgovara sa Pekingom o povratku na Tibet

PEKING - Tibetanski duhovni vođa dalaj lama izjavio je danas da sa kineskim vlastima vodi nezvanične pregovore oko toga da realizuje istorijsko hodočašće na Tibet, nakon više od pola vijeka u izgnanstvu.

Dalaj lama je u intervjuu agenciji AFP rekao da je ljudima sa kojima je razgovarao u Kini, uključujući neke penzionisane zvaničnike vladajuće Komunističke partije, "jasno izrazio" svoju želju da posjeti planinu Vutaj Šan u svojoj rodnoj zemlji, koju Tibetanci smatraju svijetom.

"Taj plan još nije finalizovan, ali ideja postoji. Ne zvanično ili ozbiljno, ali nezvanično se o tome razgovara", rekao je dalaj lama i dodao: "Tu svoju želju sam jasno izrazio, a neki moji prijatelji su za to pokazali istinsko interesovanje."

"Nedavno su neki kineski zvaničnici, na primjer zamjenik sekretara KP u autonomnom regionu Tibet, takođe pomenuli mogućnost moje posjete tom svetom mjestu u formi hodočašća", otkrio je dalaj lama.

U javnosti su se u poslednje vreme pojavile spekulacije o ublažavanju tenzija između dalaj lame i Kine, čije su vlasti ranije optuživale tibetanskog duhovnog vođu za pokušaj secesionizma.

Dalaj lama je Tibet napustio 1959. godine, nakon neuspješnog pokušaja dizanja pobune.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije