Svijet

Obama presudio Davutogluu

Obama presudio Davutogluu
Obama presudio Davutogluu

ANKARA - Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan odlučio je da skloni sa političke scene premijera zemlje Ahmeta Davutoglua nakon što je Erdoganov tim saznao da je Obama pristao da primi turskog premijera, piše portal „Monitor“.

Sastanak Baraka Obame i Ahmeta Davutoglua oči u oči potvrdila je Bijela kuća 5. maja, ali je on na kraju bio otkazan. Izvori „Monitora“ u turskom establišmentu su saopštili da su dobri odnosi Vašingtona sa turskim premijerom, koji su u velikoj suprotnosti sa „hladnim tušem“ koji je Obama priredio Erdoganu u martu ove godine, izazvali podozrenje predsjednika i njegovog tima.

Predsjednički tim se plašio da bi Ahmet Davutoglu uz podršku Vašingtona pokušao da učvrsti političke pozicije i raširi krug svojih, u suštini, formalnih nadležnosti kao premijera zemlje. Kako ne bi ispustio vlast iz ruke, Erdogan je odlučio da odigra po principu: bolje spriječiti nego liječiti. Dok je Davutoglu bio u posjeti Dohi, rukovodstvo Partije pravde i razvoja hitno je donijelo za premijera ponižavajuću odluku — lišili su ga punomoćja da postavlja šefove oblasti i okruga.

„Davutoglu je pokušao da utiče na Erdogana, ali nije uspio da izbjegne katastrofu. Najteže je timu Davutoglua bilo da prihvati činjenicu da je odluku potpisalo 47 od 50 članova Savjeta direktora Partije pravde i razvoja“, naglašava se u članku. Pritom, partijsko rukovodstvo je uspjelo da to sakrije od tima premijera.

Crna mačka je odavno pretrčala put dvojici političara, još u februaru 2015. godine kada su turski vojnici izveli operaciju „Šah Eufreata“ — evakuaciju Grobnice Sulejmana Šaha, pretka osnivača Osmanske imperije Osmana Prvog sa sirijske teritorije koja je prešla pod kontrolu terorističke organizacije ISIL. Tada je pres-sekretar Ahmeta Davutoglua objavio je fotografiju sa sjednice Generalštaba Turske, na kojem vojni zvaničnici zajedno sa premijerom razgovaraju o toku operacije bez prisustva predsjednika.

Erdogan je nakon toga bio bijesan — fotografiju je shvatio kao napad na njegov status glavnog komandanta, dodaje portal. Predsjednik u javnosti nije pokazivao nezadovoljstvo, ali se u Ankari pričalo da je ostavka Davutoglua pitanje vremena.

Premijer Turske je izjavio da se neće kandidovati za mjesto predsjednika Partije pravde i razvoja. Ahmed Davutoglu je postao premijer 2014. godine. U poslljdnje vrijeme između njega i Redžepa Tajipa Erdogana došlo je do nesuglasica koji su se odnosili, između ostalog, na rješenje kurdskog problema i hapšenja opozicionih novinara i javnih poslenika.

Po mišljenju eksperata, naredni premijer Turske neće moći da vodi nezavisnu spoljnu politiku. Dojče viršafts nahrihten tvrdi da turski predsjednik želi da vidi na mjestu premijera zemlje svog zeta ministra energetike Berata Albajraka.

Novi predsjednik partije i premijer Turske biće izabrani na vanrednom Kongresu partije 22. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije